Szakszervezet: az egészségügyi dolgozók fizikailag és szellemileg is kimerültek

Japán sztrájkba kezdett szerdán az egészségügyi dolgozókat tömörítő Sanitas Szakszervezeti Szövetség.

Az érdekvédelmi szövetség Facebook-oldalán közzétett közleményben emlékeztetnek, október 7-e a tisztes munka világnapja, és a tisztes munka korrekt bérezést, biztonságos munkafeltételeket, szakmai fejlődési lehetőséget, szabad véleménynyilvánítást, a döntéshozatalban való aktív részvételt, valamint a nők és férfiak közötti egyenlőséget feltételez. 

Ugyanakkor a Nemzetközi Munkaszervezet azt javasolja a világ kormányainak, hozzanak a tisztes munkát biztosító intézkedéseket, ez ugyanis alapfeltétele a szegénység csökkentésének, a fenntartható és méltányos fejlődésnek.

Mâine, 7 oct. 2020, membrii de sindicat SANITAS din toată țara declanșează „greva japoneză”, o formă de protest fără...

Posted by Federatia Sanitas din Romania on Tuesday, 6 October 2020

 

A közlemény hangsúlyozza, a Sanitas kénytelen volt japánsztrájkot kirobbantani ezen a napon, így próbálva meg felhívni a figyelmet arra, hogy a romániai egészségügyi alkalmazottak „fizikailag és szellemileg is kimerültek ebben az időszakban, diszkriminálják őket”, ugyanakkor megvetésnek vannak kitéve „a beígért és esetenként törvénybe is foglalt, a valóságban azonban oda nem ítélt” juttatások túlzott mediatizálása révén. 

„Sőt mi több: ezek az alkalmazottak vannak a leginkább kitéve a koronavírussal való megfertőződés kockázatának, 25 új fertőzött közül 1 egészségügyi dolgozó” – írják. A szakszervezeti szövetséghez tartozó egészségügyi alkalmazottak tiltakozó akcióba kezdtek szerdán, de folytatják a munkát, hogy ne veszélyeztessék a páciensek életét, ugyanakkor elvárják a hatóságoktól, hogy ehhez hasonló tisztelettel kezeljék őket. 

„És legalább a tizenkettedik órában értsék meg, hogy be kell tartaniuk a törvényt, tiszteletben kell tartaniuk az egészségügyi dolgozók jogait” – áll még a közleményben.  

(Címlapfotó forrása: Facebook/Federatia Sanitas din Romania)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?