banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Kolozs megyei választási eredmények: Csoma Botond szerint az RMDSZ lehet a mérleg nyelve

Történelmi eredménynek nevezte az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezete a megyében elért szavazatszámot úgy a helhatósági, mint az európai parlamenti választásokra. Vasárnap mintegy 15 ezerrel több szavazatot kapott, mint négy éve az RMDSZ megyei tanácsosi listája,  de több ezerrel többen szavaztak az EP-listára és a kolozsvári helyi tanácsojelöltjeikre is – számolt be a szervezet keddi sajtótájékoztatóján. Megyeszinten eggyel több helyi tanácsosa és eggyel több megyei tanácsosa lesz az RMDSZ-nek a következő négy évben, viszont kettővel kevesebb polgármestere. Az eredmények alapján Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének elnöke úgy látja, a megyei és a kolozsvári tanácsban is az RMDSZ lehet a mérleg nyelve.

Történelmi sikert ért el Kolozs megyében is  – ahogy  országos szinten – az RMDSZ  a vasárnap tartott választásokon, ami Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének elnöke szerint abszolút számokban meg jobban látszik – számolt be keddi sajtótájékoztatójukon. A számok még nem véglegesek, de a sikert már mutatják. Kedd délelőtti adataik szerint: a megyei tanácsosi listájára 43 117 szavazatot kapott az RMDSZ, míg négy évvel ezelőtt 28 711-et. Ennek köszönhetően eggyel több RMDSZ-es tanácsos lesz a megyei önkormányzatban: öt helyett hat.

Csoma Botond (balra), Azzola Katalin (középen), Antal Géza (jobbra) | A szerző felvételei

Az RMDSZ kolozsvári helyi tanácsosi listájára leadott szavazatok száma ugyanilyen sokezres különbséget mutat: míg 2020-ban 11 333 szavazatot kaptak, idén 17 900 voks érkezett. Az európai parlamenti képviselő-jelöltjeikre idén közel 43 ezer szavazat érkezett Kolozs megyéből, míg öt éve 36 502-t kaptak, és Kolozsvárról is a 2019-eshez képest közel 1500-zal több voksot adtak el az RMDSZ EP-képviselői listájára.

Eggyel több megyei tanácsos

Csoma Botond elmondta, megyei szinten összesen 120 helyi tanácsosa lesz az RMDSZ-nek, ami eggyel több, mint jelenleg. Kolozsváron marad a négy tanácsosi mandátum, viszont visszakerültek a tanácsba Aranyosgyéresen, több RMDSZ-es tanácsos lesz Désen, Bánffyhunyadon. Kisbácsban, ahol újrázik Fodor János polgármester, hét RMDSZ-es tanácsos lesz, és számításaik szerint a román közösségből is sokan szavaztak úgy az RMDSZ-es polgármester-jelöltre, mint a tanácsosi listára, „másképp lehetetlen”, hogy a magyarság ilyen számaránya (26,5 százalék) mellett elérjék ezt az eredményt.

Sikernek tekintik ugyanakkor, hogy több tanácsosuk lesz Szászfenesen, hogy jó eséllyel lesz RMDSZ-es alpolgármester Magyarkapuson. Kolozson is több tanácsosuk lesz, viszont kevesebb lesz Tordán, Tordaszentlászlón, Egeresen, Mikeházán. Úgy értékelte, jó tárgyalási pozíciót teremtenek a eredmények, amit megköszönt a választóknak.  

„Ez komoly felelősséget jelent a számunkra, és komoly felhatalmazást is. Megígérjük, hogy munkával fogjuk viszonozni ezt a felhatalmazást, amit kaptunk a közösségtől. Ez azt jelenti, hogy Kolozsváron és Kolozs megyében egy erős magyar közösség él, amelynek van jövőképe, és azt gondolja magáról, hogy hosszú távon is meg tudja valósítani a terveit a szülőföldön. Úgy gondolom, ezek nem lózungot, hanem a valóságot tükrözik” – összegzett Csoma Botond.

Mint mondta, mivel „a Nemzeti Liberális Párt nem ért el olyan eredményeket, mint 2020-ban, tehát az RMDSZ nélkül nincs többség, jó esély van arra, hogy mindkét – a megyei és a kolozsvári – tanácsban az RMDSZ legyen a mérleg nyelve. Nyilván ezeket a tárgyalásokat még le kell folytatni. Tekintve, hogy az új mandátum csak szeptember végén vagy októberben kezdődik el, van idő még ezeket a tárgyalásokat lefolytatni”. Mint mondta, céljuk minél több alpolgármesteri hely megszerzése ott, ahol nem sikerült polgármesteri széket szerezni. Eszerint Oláh Emese alpolgármesteri pozíciójáról és Vákár István megyei tanács alelnöki tisztségéről is még ezután kezdenek tárgyalásba.

Kettővel kevesebb polgármesteri szék

Nem sikerült megtartani a polgármesteri széket Tordaszentmihályon és Bálványosváron. Előbbinél az ok az volt, mint Csoma elmondta, hogy sikerült összefogni a románságnak, és megszerezni a polgármesteri széket. Mivel Tordaszentmihály községben 17 százalék a magyarok aránya, „az is kiemelkedő eredmény, hogy eddig polgármestert tudtunk adni négy mandátumon keresztül” – mutatott rá. Hozzátette, még így is szoros volt az eredmény.  

Bálványosváralján szerinte jó jelölt volt Márton Henrietta, miután a hivatalban lévő polgármester nem indult újra. Úgy véli, személyi érdekösszefonódások vannak a háttérben, ami oda vezetett, hogy sok magyar ember román listán indult, ami zavart okozott.  

Kolozsváron 184-ből 12 választókörzet

Azzola Katalin, az RMDSZ Kolozsvári Szervezetének elnöke a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy a 184-ből 12 kolozsvári választókörzetben nyert az RMDSZ listája. Mint mondta, „a legjobban a Bulgária telepen szerepeltünk”, több mint 41 százalékkal nyert az RMDSZ listája, de győzött a CTP garázsoknál, a belvárosban, Fellegváron, Mócok útján többek között. Mint mondta, büszke rá, hogy „Marosvásárhely és Szatmárnémeti után Kolozsváron szavaztak a legtöbben az RMDSZ-re”.

7500 háztartást kerestek fel

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke azt emelte ki, a kampány során legnehezebb volt megszólítani az embereket. 7500 háztartást keretek fel, és 140 ember dolgozott terepen három hónapon át.

Elmondta, ki fogják értékelni az esetleges bakikat, és ezeket figyelembe véve készülnek a következő, őszi választásokra. Hozzátette, reménykednek az  alpolgármesteri tisztség megszerzésében Kolozsváron és más településeken, de egyelőre településneveket nem árulnak el.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?