Még hátravan a közművesítés: jövő tavasszal nyithat a csíkszeredai krízisközpont

Bár sok még a tennivaló, a csíkszeredai önkormányzat szerint 2022 tavaszának végén elkezdheti működését a tervezett krízisközpont. Az intézményben első körben azokat a csíksomlyói tűzkárosult romákat helyezhetik el, akik csaknem egy éve élnek az Erőss Zsolt Arénában.

Közel egy hónapja sikerült pontot tennie a csíkszeredai városvezetésnek a hosszú ideje tartó keresési folyamatra és megvásárolni egy, a város ipari negyedében található ingatlant. A tervek szerint a Hajnal utcában megvásárolt épületben és a hozzá tartozó telken alakítják ki azt a krízisközpontot, ahová a január 6-i csíksomlyói romatelepen kitört tűzvész után fedél nélkül maradt családokat elhelyezhetik. A részletekről Sógor Enikő alpolgármester számolt be a Maszolnak.A Krízisközpont tervezett irodáinak épülete | Fotó: Csíkszereda Városháza

Mint a városvezető elmondta: A Hajnal utcai ingatlan 6 részből áll, összterülete közel 75 ár, amelyből 581 négyzetméteren fekszik az épület, vagyis döntő része szabad felület. Mint megtudtuk, az épületek kisebb-nagyobb rehabilitációra szorulnak, ezt a rendeltetésnek megfelelően meg fogják ejteni a jövőben. Az épületekben elsősorban irodák működnek majd, illetve amennyire a lehetőség engedi, nappali foglalkoztató termeket is kialakítanak – hangzott el.

A legelső feladat a közművesítés elvégezése a területen, mert bár rendelkezik a szükséges csatlakozási pontokkal, azokat ki kell terjeszteniük a terület teljes egészére – mutatott rá Sógor Enikő. Hozzátette: a területen található víz-, villany-, csatornahálózatra való csatlakozási lehetőség, de ezeket át kell vezetni, hogy optimális közelségbe kerüljenek a majdani lakó- és szaniter konténerek elhelyezésének megfelelően.

„A terület az említett célra alkalmas, hiszen célzottan olyan helyszínt kerestünk, amely megfelel ezeknek az elvárásoknak, vagyis hogy a konténerek minél gyorsabban lehelyezhetőek legyenek” – fogalmazott az alpolgármester. Kérdésünkre az is kiderült, hogy a korábban kiutalt állami hozzájárulás fedezi a Krízisközpont létrehozásának költségeit, viszont a fenntartásához városi-, illetve pályázati forrásokat is be kell csatornáznuk, ahogyan ez egy hajléktalanszálló esetében is működik.

Jövő tavasszal nyithatnak

„A folyamat jelenleg ott tart, hogy megtörtént a vásárlás, aláírták a szerződést az eladóval, készül a Krízisközpont működési szabályzata, elindult az urbanisztikai felmérés és a tervezés, a beruházások előkészítése, a közbeszerzés elindítása, vagyis minden olyan folyamat, ami ahhoz szükséges, hogy a központ működése elindulhasson jövő év tavaszának végére” – számolt be az elöljáró. „Mindezek után, minden engedély és előkészítési munkálat után lehet csak használatba venni a központot” – fűzte hozzá.Hamarosan visszanyerheti eredeti funkcióját a sportcsarnok – ígérik | Fotó: Gábos Albin

A csíkszeredai lakosságot leginkább az a kérdés foglalkoztatja, hogy mikor költözhetnek ki a tűzkárosult roma családok az Erőss Zsolt Arénából. Mint Sógor Enikő fogalmazott: az önkormányzat elsődleges célja a központ minél gyorsabb elindítása, a sportcsarnok felszabadítása és annak visszahelyezése a saját rendeltetésébe. „Jövő évben mindkét lépésre sor kerül” – szögezte le.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogyan fogják működtetni a központot annak elkészültét követően. „Nagy számú közösségről beszélhetünk, akiket segíteni kell a mélyszegénységből való kiemelkedésben és ahogyan addig is, a városháza szociális alkalmazottai mellett továbbra is együtt fogunk működni a Gyulafehérvári Caritassal és a Máltai Szeretetszolgálattal a központ működését illetően. Többek közt a fenntartási feltételeket és működtetési kérdéseket is jelen időszakban alapozzuk meg” – fogalmazta meg Sógor Enikő.

Kapcsolódók

Kimaradt?