banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Közeleg a tél – mi lesz az Erőss Zsolt Arénában élő romákkal?

Még mindig nem vásárolták meg azt a telket, amelyen a csíkszeredai önkormányzat krízisközpont kialakítását tervezi a január 7-i csíksomlyói tűzvész nyomán otthontalanná vált roma családok számára. Miközben nyakunkon a tél, a fedél nélkül maradt romák helyzete csak részben tekinthető ideiglenesen megoldottnak, Sógor Enikő alpolgármester további nehézségekre és a határidők újabb csúszására számít.

Késlekedik Csíkszereda ipari övezetében annak a területnek a megvásárlása, amelyen a város önkormányzata a január 7-én pusztított csíksomlyói tűzvészt követően fedél nélkül maradt, átmenetileg az Erőss Zsolt Arénában elhelyezett roma családok lakhatásának megoldására is megfelelő krízisközpont kialakítását tervezi. Az elképzelések szerint a Hajnal utcában lévő telekre helyeznék el azokat a lakókonténereket, amelyeket a kormány a vészhelyzeti alapjából biztosít a városnak. Erre a célra még a tavaszal 4,4 millió lej azonnali támogatást kapott az önkormányzat a kormánytól, hogy mihamarabb megoldhassa a problémát, a polgámresteri hivatalban azonban adminisztratív okokra hivatkozva mind a mai napig nem oldódott meg a sportcsarnokban élők sorsa.

Az elhúzódó telekvásárlással kapcsolatosan egy hónappal ezelőtt Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere nyilatkozott a Maszolnak: „Eljutottunk oda, pár nap kérdése, hogy a tanácsi határozattal megfelelőnek nyilvánított vásárlási folyamat megtörténjen. Amint megvan a terület, következik, hogy a sürgősségi tartalékalapból igényelt konténereket lehívjuk és az ideiglenes krízisközpontot kialakítsuk” - fogalmazott akkor az elöljáró.

Egy hónap elteltével semmilyen megoldásról nem értesített a polgármesteri hivatal, ezért a témával kapcsolatosan ismét megkerestük a szociális ügyekkel megbízott városvezetőt.

Mint megtudtuk: a „konkrét vásárlás” nem történt meg. A javasolt területekből kiválasztották a feltételeknek megfelelőt (az említett Hajnal utcai ingatlant - szerk. megj.), majd ezzel kapcsolatban megtörtént az ajánlattevés, melyet a városháza részéről háromtagú bizottság koordinál – áll az alpolgármester válaszában.

A telekvásárlást hátráltató okokat  firtató kérdésünkre Sógor Enikő úgy fogalmazott: „A vásárlási tranzakció többlépcsős folyamat. Mint említettem, a város megtette az ajánlatot, melyet az eladó el is fogadott , viszont a szerződéskötés feltételei még nem teljesültek  teljes mértékben”. Az elöljáró szerint amíg ez a jogi akadály nem hárul el, addig a vásárlás sem történhet meg. Hozzátette: „taktikai- és adatvédelmi okokból” is titoktartás kötelezi a vásárlással megbízott bizottságot, hogy a szerződés aláírásig ne közöljenek részleteket a folyamatról.

Fűthetőek lennének a konténerek

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy amennyiben sikerül a telekvásárlás, megfelelőek-e a kormány által biztosított lakókonténerek a téli időjárási körülmények között ottlakásra? Válaszában Sógor Enikő elmondta: a szóban forgó konténerek ideiglenes lakhatásra készültek, de fűtési lehetőséggel vannak  ellátva, így a téli időszakban is lakhelyül szolgálnak majd.

Azzal kapcsolatban, az önkormányzat bízik-e abban, hogy a tél beállta előtt elköltözhetnek a roma családok az Erőss Zsolt Arénából, az alpolgármester ismételten nem akart jóslatokba bocsátkozni. „Úgy tudom összefoglalni, hogy dolgozunk a legjobb kimenetelen, de számíthatunk a további nehézségekre, a határidők újabb csúszására” – fogalmazott Sógor Enikő.

A január 7-én kitört tűzvészben összesen húsz faépület égett le mintegy ezer négyzetméternyi területen a csíksomlyói romatelepen. A károsultakat az Erőss Zsolt Arénában szállásolta el az önkormányzat, akik közül mintegy százan azóta is a sportcsarnokban élnek.

(Borítókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?