banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Krízisközpontot hoznak létre Csíkszeredában – első lépésben a tűzkárosult romáknak

Elfogadták a majdani csíkszeredai krízisközpontnak helyet adó terület megvásárlását biztosító városi tanácshatározatot pénteken. A központ területén kaphatnak helyet azok a lakókonténerek is, amelyeket a kormány biztosított a csíksomlyói tűzkárosult romák számára.

Rég várt  határozatot hozott a csíkszeredai önkormányzat annak az ingatlannak a megvásárlásával, amely a jövőbeni krízisközpont helyszínéül szolgál. A város nyugati ipari zónájában, a Hajnal utcában közel 7500 négyzetmétert vásárol az önkormányzat, és az adásvételi folyamat lezárása után elkezdődhet az előkészítés: tereprendezés, közművesítés. A krízisközpont remélhetőleg tavasszal elkezdi a működését – hangzott el a pénteki tanácsülésen.

„Hangsúlyozzuk, hogy ez nem a somlyói tűzkárosult romák számára készül, hanem a mindenkori bajba jutott csíkszeredaiak számára. Ez a krízisközpont ország szerte egyedi létesítmény lesz, és legfeljebb egy évre nyújt támaszt a károsultaknak” – közölte Korodi Attila polgármester. Amint a városházától értesültünk, az önkormányzat hat telket vásárolt 450 ezer euróért áfa nékül, az összesen 7500 négyzetméteres területen 40 konténert helyeznek majd el.

A telet még az Erőss Zsolt Arénában töltik a csíksomlyói tűzkárosultak | Fotó: Gábos Albin

Sporttámogatások

Határozat született arról is, hogy Csíkszereda Európai Bizottsági jóváhagyással támogathatja a versenysportot. A romániai helyi önkormányzatoknak nincs eszközük arra, hogy a járványhelyzet miatt jelentős bevételektől eleső csapatoknak mentőövet dobjanak, de Csíkszereda a Román Versenyhivatallal karöltve Brüsszelben lobbizott annak érdekében, hogy ez lehetővé váljon.

A folyamodvány pozitív elbírálásának eredményeként a város a későbbiekben 1,4 millió eurós határig támogathatja a kiemelkedő teljesítményt nyújtó versenysportot, 2023 végéig – ennek a procedúráját a közeljövőben dolgozzák ki és teszik közzé – közölték a tanácsülést követően.

Módosították a költségvetést

Költségvetés-módosítást is elfogadott a testület: Csíkszereda 5 millió 121 ezer lej értékű támogatást kapott a kormánytól, Hargita Megye Tanácsától 875 ezer lejt hagytak jóvá, illetve a Szociális Kifizetési és Ellenőrző Ügynökségtől (AJPIS) 215 ezer lej érkezett fűtéstámogatásra. Ebből a távhőszolgáltatás végző Goscom Rt. számára 2,4 millió lejt ad a város, ezáltal biztosítja, hogy ebben a fűtési idényben nem változnak a távhőszolgáltatási díjak a lakossági fogyasztók számára.

December közepétől három új autóbusszal bővült a megyeszékhely közlekedési vállalata, a Csíki Trans Kft. gépparkja, ezt költségvetés-módosítással tették lehetővé. Ezeket a buszokat addig használja a szállítási vállalat, amíg a mobilitási projektből származó majdani új járművek nem állnak rendelkezésre, tudtuk meg. Emellett közölték azt is, hogy 2022-re vonatkozóan csupán a törvény által megkövetelt inflációarányos 2,6 százalékos növelést eszközölnek a helyi adók esetén.

Döntés született a hargitafürdői önkéntes tűzoltóalakulat létrehozásáról is: a városháza két hivatásos tűzoltót alkalmaz, akik városszerte koordinálják az önkéntesek munkáját. A Testvériség sugárúton ugyanakkor a védőnői hálózat megerősítése érdekében állandó ügyeletet hoznak létre: a 18-as számú tömbház földszintjén alakítják ki az erre alkalmas felületet.

(Borítókép: Csíkszereda városháza sajtószolgálata)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?