banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Csíksomlyói romák – meglátogattuk a Máltai Szeretetszolgálat közösségi házát

A gyermekekkel és a fiatal szülőkkel való foglalkozásban látják a reménytelennek tűnő szociális és gazdasági helyzetből való kitörés lehetőségét a Máltai Szeretetszolgálat szakemberei a csíksomlyói romatelepen. A szervezet október óta a helyszínen működtet közösségi házat, ahol két munkatársuk lát el szolgálatot nap mint nap. GALÉRIA (Fotók: Gábos Albin)

A csíksomlyói romatelepen januárban kitört tűzvészt követő napokban, hetekben a Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti, sepsiszentgyörgyi, marosvásárhelyi és aradi szakemberei, önkéntesei egymást váltva vettek részt az károsultaknak ideiglenes otthont biztosító sportcsarnok életének megszervezésében. A romákkal való foglalkozás során a szervezet néhány hónap eltelte után azt vállalta, hogy a somlyói romatelepen folytatja a munkát.

A szolgálat a telep közvetlen szomszédságában megvásárolt egy ingatlant, ahol foglalkozások megtartására alkalmas felületeket alakítanak ki. A tervek megvalósítását hátráltatja, hogy a ház rosszabb állapotban van, mint gondolták, így felújításra szorul. Éppen ezért a tevékenységek helyszínének biztosítására konténereket helyeztek el a telken, azonban ezek közművesítése sem egyszerű feladat. Minderről Székely Róbert, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa, a csíksomlyói közösségi ház projektjének koordinátora számolt be a Maszol munkatársainak, a helyszínen tett látogatásunk alkalmával.

A „jelszó” a hit védelme és a rászorulók segítése

„Harminc éve van jelen a Máltai Szeretetszolgálat Romániában, jelszavunk azóta is változatlan: a hit megvédése és a rászorulók segítése. Ennek a jelmondatnak a hívei vagyunk. Itt, Csíkszeredában is így történik, 25 éve tevékenykednek önkénteseink a városban” – kezdte beszélgetésünket a koordinátor. Újdonság a csíkszeredai tevékenységekben a roma-projekt, amelynek egyik fő bástyája a Somlyó utcában, a támogatók segítségével megvásárolt ingatlan.

A cél egy szociális szolgáltató központ létrehozása, amely teljes mértékben a roma közösséget segíti, támogatja. „Ez a központ, ha elkészül, lehetőséget fog biztosítani arra, hogy megmutassuk, másképp is lehet élni az életet, el lehet érni dolgokat, tisztán járni, munkahelyet találni, dolgozni, a családot megfelelően ellátni” – fogalmazott Székely Róbert.

Székely Róbert

A házban többféle tevékenységet terveznek, amelyek egyébként nem kizárólag a roma közösséget szolgálják majd – szögezte le a szakember. A szolgálatnak ugyanis vannak tevékenységeik, amelyek időseket, mozgáskorlátozottakat, gyerekeket érintenek és ebben a központban helyet kaphatnak ezek is.  „A közösség építését, fejlesztését tartjuk a legfontosabbnak. Ez a központ kisebb-nagyobb helyiségekből áll majd, ahol a napközbeni időszakban zajlik a tevékenység. Szeretnénk élelmiszert, meleg ételt is biztosítani a rászoruló gyermekeknek” – sorolta Székely Róbert.

Két munkatárs dolgozik a helyszínen

A módszer alapelve az, hogy a helyszínre kitelepülve, folyamatos jelenléttel végezzék tevékenységeiket, amely során az érintettek segítségével és akaratával egyezően teszik a dolgukat. Jelenleg két munkatársuk van jelen napközben a háznál, akik október óta állnak munkaviszonyban a szolgálattal. Ők azóta elnyerték a telepen lakók bizalmát, ami minden tevékenységük alapja – emelte ki a koordinátor.

A szakember elmondta: a telepen lakók többsége élt valamennyi ideig az Erőss Zsolt Arénában a tűzesetet követően. Számukra nem volt ismeretlen a szeretetszolgálat tevékenysége, így örültek annak, hogy a szervezet a telep szomszédságában megvásárolta a házat. „Tudják, hogy lesz egy központ, tudják, hogy a gyerekekkel foglalkozunk majd és örülnek neki” – fogalmazott.

Nem fogadták ilyen pozitívan a máltaisokat a romatelep környéken élők, akikkel igyekeznek a „jószomszédi viszonyt” létrehozni, ám ez néha nem is olyan egyszerű. Ennek az oka, hogy a romatelep szomszédságában élőknek határozott véleményük és kéréseik volt azzal kapcsolatosan, hogyan és milyen tartalommal kellene tevékenykednie a helyszínen a szervezetnek.

„Ezt nem tehetjük meg, kidolgozott, jól bevált módszertanunk van, amit követnünk kell, de kezdeményeztünk párbeszédet, körbejártuk a szomszédokat, elbeszélgettünk velük” – mondta Székely Róbert. Hozzátette: a telepen szeretnének rendszeres takarító-akciókat szervezni, rendbe tenni az elhanyagolt, szemetes környezetet.

A „Somlyó 33”-ban jelenleg közel 30 család él, a gyerekek száma pedig megközelíti a 80-at, tudtuk meg. A velük való foglalkozást már októberben el szerették volna indítani a közösségi házban, azonban a felújítás elhúzódik az épület rossz állapota miatt. A tervek, engedélyek egy részének beszerzése és a szükséges átalakítási munkákra az árajánlatok kérése is megtörtént, kivitelező céget is találtak – számolt be a koordinátor.

A felújításnak tavasszal tudnak nekikezdeni, addig ideiglenes megoldásként két, egymásnak épített konténert állítottak fel az udvaron, ahol közösségi teret, mosdókat alakítanak majd ki. Itt valósulnak meg átmenetileg az eltervezett programok, valamint tisztálkodási lehetőséget is biztosít a szeretetszolgálat – emelte ki Székely Róbert. A téliesített konténerek már a helyszínen vannak, folyamatban van a közműhálózatokra való rácsatlakoztatása is.

A közösségi háznál jelenleg két szerződéses alkalmazott lát el szolgálatot. A lányokat jól fogadta a közösség, a gyerekek valósággal kapaszkodnak beléjük, ahogy ezt magunk is megtapasztaltuk a telepen tett sétánk során. A szeretetszolgálat munkatársai folyamatosan egyeztetnek a romatelep vezető személyiségeivel, akik együttműködésükről biztosították őket – hangsúlyozta Székely Róbert. „Szeretnénk partneri viszonyt kialakítani, nem alá-fölérendeltségi szerepeket felállítani. Ez hosszabb folyamat. A gyerekek már tudják: ha együttműködnek, akkor van játék és öröm, ha nem, akkor ez elmarad. A szabályok létét is meg kellett szokniuk” – mondta el a szakember.

A Máltai Szeretetszolgálat a csíkszeredai önkormányzattal, illetve annak szociális igazgatóságával szoros együttműködésben végzi feladatait Csíksomlyón. Székely Róbert kiemelte: az együttműködés jó és közösen tudnak dolgozni a megfogalmazott célokért. Hozzátette: az ország több pontján kipróbált és bevált módszerekkel dolgoznak majd azon, hogy a gyerekek megfelelő fejlődéséhez hozzájáruljanak. Ebben a folyamatban természetesen nagy szerepe van a szülőknek, így különösen az édesanyákkal való foglalkozásokra fektetnek majd nagy hangsúlyt.

„Az anyák azok, akik a közösséget formálni tudják. Ők a gyerekekkel kézenfogva tudnak óriási eredményeket, változásokat elérni. Ezt mi hisszük, valljuk, ezzel megyünk előre” – zárta beszélgetésünket Székely Róbert.

A Máltai Szeretetszolgálat két munkatársa, Tímea és Lilla és a romatelepi gyerekek egy része. Csüngnek rajtuk - a gyerekek ki vannak éhezve a szeretetre, a törődésre. A megvásárolt ingatlan és a konténerek. Séta a telepen. ÉLetkép. Minden apró gesztus számít. Szekerek. Tavasszal elkészül.
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?