banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Jóváhagyta a kormány az igazságügyi törvényeket módosító tervezeteket

Jóváhagyta szerdai ülésén a kormány az igazságügyi törvényeket módosító tervezeteket, amelyek parlamenti elfogadásával megvalósul az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus legfontosabb célkitűzése – jelentette ki a Victoria-palotában tartott sajtónyilatkozatában Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter.

Mint írtuk, a törvénytervezet első változatai 2020 szeptemberétől 2021 áprilisig közvitán voltak, amelynek lejárta után többször is módosultak a beérkezett javaslatok figyelembevételével. Majd 2021 második felében átkerültek a CSM-hez véleményezésre, de az igazságügyi tárca ugyanabban az évben visszavonta a tervezeteket, mert előbb láttamozniuk kellett ezeket az illetékes minisztériumoknak is. A CSM-hez végül a tervezeteknek az a változata került át idén júliusban, amelyeket az igazságügyi minisztérium az Európai Bizottsággal egyeztetve dolgozott ki.

Bírálta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Stelian Ion képviselő az igazságügyi törvényeknek a kormány által szerdán jóváhagyott módosításait. Az ellenzéki politikus szerint a jogszabályok növelik a politikum befolyását és megszilárdítják a „reformellenes hálózat hatalmát” az igazságszolgáltatásban.

Kép forrása: Pixabay

Szerdai Facebook-bejegyzésében Stelian Ion kifejtette: a tervezeteket az a kormány hagyta jóvá, amelyet „egy plagizátor” vezet, s amelynek tagja a hírhedt 13-as sürgősségi rendeletet kezdeményező Sorin Grindeanu volt miniszterelnök is. Emlékeztetett arra, hogy az igazságügyi törvények módosítása az országos helyreállítási terv egyik mérföldköve, és az új jogszabályoknak legkésőbb 2023 májusában hatályba kell lépniük.

A képviselő az igazságügyi törvények korrigálását és korszerűsítését hiányolja. „A Predoiu-féle módosítások csak megerősítik a politika befolyását az igazságszolgáltatásra, és megerősítik az igazságszolgáltatáson belül létrehozott reformellenes hálózat hatalmát” – írta bejegyzésében. Hozzátette: a parlamenti vitája során az USR minden törvényes és politikai eszközt megragad arra, hogy minimálisra csökkentse a tervezetek negatív következményeit az igazságszolgáltatásra nézve. Megjegyezte azt is, hogy Cătălin Predoiu hátat fordított az igazságszolgáltatás reformpárti dolgozóinak, „kezet csapott a szociáldemokratákkal” és az Igazságszolgáltatás Legfelsőbb Tanácsának (CSM) reformellenes csoportosulásával. Szerinte a kormány által szerdán jóváhagyott módosításokkal szertefoszlott az esélye az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus lezárásának.

A volt igazságügyi miniszter úgy véli, hogy az igazságügyben elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló különleges ügyészséget voltaképp nem számolták fel. Kifogásolta, hogy az uniós ajánlásoknak ellentmondva az ügyészségek vezetőinek kinevezése az államfő jogköre maradt, Klaus Iohannis továbbra sem lesz köteles figyelembe venni, ha a CSM alkalmatlannak minősít egy főügyészjelöltet.

Ilyen körülmények szerint Stelian Ion szerint „minimum vitatható”, hogy a szerdán jóváhagyott módosítások értelmében az ügyészségek vezetői felülbírálhatják a beosztottjaik döntéseit, tekintettel arra, hogy a főügyészek kinevezése változatlanul egy „kifejezetten politikai” eljárás alapján történik. A képviselő megjegyezte azt is, hogy szerinte elmaradt a CSM reformja. Facebook-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy „alapvető fontosságú” lett volna módosítani testület megválasztásának és tagjai visszahívásának eljárásán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?