Marian Budă bíró lett a CSM új elnöke

Marian Budă bírót választották meg csütörtökön a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnökévé. A döntést tíz támogató és öt ellenszavazattal hozták meg, két voks érvénytelen volt, írja az Agerpres.

Marian Budă Mariana Ghena nyugdíjba vonulása után, idén januárban lett a CSM ideiglenes tagja.

Tavaly december 16-án Bogdan Mateescut választották meg ideiglenesen a CSM élére, miután annak bírói szakosztálya elutasította Gabriela Baltag és Andrea Chiş jelölését.

Akkor a CSM több tagja is vitatta Bogdan Mateescu ideiglenes elnökké való kinevezését, Baltag és Chiş a lemondását kérték.

A CSM-nek 19 tagja van: kilenc bíró, öt ügyész, a civil társadalom két képviselője, akiket a szenátus választ ki, továbbá az igazságügyi miniszter, a legfelsőbb bíróság elnöke és Románia legfőbb ügyésze. A választott tagok mandátuma hat évre szól és nem megújítható.

Az alkotmány értelmében a testületet az elnök vezeti, és egy alelnök segíti a munkáját. Ezekre a tisztségekre csak a bírák és ügyészek pályázhatnak. A CSM vezetőségét a tagok választják meg. Ha az elnöki tisztséget bíró tölti be, az alelnöknek az ügyészek közül kell kikerülnie és fordítva.

(Illusztráció: Pixabay)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?