Iohannis: a járvány pozitívuma, hogy felgyorsult az igazságszolgáltatás digitalizációja

Az igazságügyi rendszer aktív szerepet, építő jellegű és felelős, pártatlan hozzáállást vár el a „legégetőbb” témák kapcsán a Legfelsőbb Bírói Tanácstól (CSM) – jelentette ki Klaus Iohannis államelnök a CSM csütörtökön tartott, éves tevékenységi mérlegét bemutató ülésén.

Az államfő szerint a függetlenség, tisztesség és pártatlanság a bírák és ügyészek alapvető vezérlő elvei, nemcsak a peres felekkel, hanem az egész társadalommal szemben.

„Ezek azonban nem elegendők. Intézményes cselekvésre, együttműködésre, felelősségvállalásra, kezdeményezésre és kitartásra is szükség van az igazságszolgáltatási rendszer mély reformjához. Mindannyiunknak hozzá kell járulnunk ehhez a küldetéshez” – mondta Iohannis, hangsúlyozva, hogy ő partner lesz az igazságszolgáltatás korszerűsítésében.

Kifejtette, a pandémia körülményei között is az állampolgárok alapvető jogainak biztosítása az igazságszolgáltatás egyik legfontosabb küldetése. Iohannis szerint ennek az időszaknak a pozitív hozadéka az, hogy felgyorsult a bíróságok és ügyészségek digitalizálási folyamata.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az igazságügyi törvények oly szükséges reformja már elkezdődött, azonban a jelenlegi parlamenti többség miatt meg is feneklett. A következő parlamenti mandátumban, egy más parlamenti többséggel meg kell valósítani a reformot széleskörű parlamenti vita nyomán. A CSM-nek pedig ki kell vennie a részét ebben a folyamatban – szögezte le Iohannis.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?