banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Lemondott a DIICOT főügyésze, miután a férjét alapfokon elítélték

Önként távozott csütörtökön tisztségéből Giorgiana Hosu, a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) főügyésze, akinek a férjét aznap alapfokon 3 év felfüggesztett börtönre ítélték egy bűnvádi perben.

A DIICOT vezetőjének lemondását az igazságügyi minisztérium jelentette be. A közlemény szerint Hosu azért távozott tisztségéből, mert óvni szeretné az általa vezetett intézmény hitelét. A minisztérium hangsúlyozza, hogy a távozó főügyész semmilyen formában nem volt érintett a férje ellen zajló bűnvádi perben.

Giorgiana Hosut márciusban nevezte ki a DIICOT élére az államfő. Klaus Iohannis nem vette figyelembe, hogy a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) alkalmatlannak nyilvánította az ügyészt a tisztség betöltésére. Az igazságügyi minisztérium közlése szerint a DIICOT-ot Oana Daniela Pâțu helyettes főügyész vezeti az új főügyész kinevezéséig.

Giorgiana Hosu férjét, Dan Hosu egykori rendőrt a bukaresti törvényszék első fokon három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön. Dan Hosut informatikai rendszerhez való törvénytelen hozzáférésre történő felbujtás és nem nyilvános információk felhasználására való felbujtás miatt állították bíróság elé a Carpatica Asig Rt. biztosítótársasággal kapcsolatos ügyben. Az ítélet nem jogerős.

A bíróság két és fél évre ítélte Dan Hosut informatikai rendszerhez való törvénytelen hozzáférésre történő felbujtás, másfél évre pedig nem nyilvános információk felhasználására való felbujtás miatt. A két ítéletet egybeolvasztották, így az ítélet 3 év felfüggesztett börtönbüntetés. Ugyanakkor Dan Hosut felmentette a bíróság a befolyással való üzérkedés és a vesztegetés vádja alól

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?