Igazságügyi minisztérium: a bírákat és ügyészeket megilleti a szólás szabadsága

A szólásszabadság alapvető emberi jog és ez a bírákat és ügyészeket is megilleti, még akkor is, ha minden szakmájukkal és tevékenységükkel kapcsolatos kérdésben visszafogottaknak kell lenniük – jelentette ki pénteken az igazságügyi miniszter.

Stelian Ion azt mondta: az utóbbi években az igazságügyi törvények módosításai kapcsán a bírák és ügyészek által megfogalmazott „bátor állásfoglalások” hozzájárultak az olyan kisiklások elkerüléséhez, amelyek „tíz évvel visszavetettek volna az országot”.

„A bírákra gyakorolt nyomás vagy a megfélemlítés, amely visszatartja őket attól, hogy szabadon beszéljenek az igazságszolgáltatás problémáiról, nem vezethet semmi jóra. Nem tesz egyebet, mint még tovább növeli a feszültséget az igazságszolgáltatásban. Ha mindannyian úgy döntünk, hogy csendben maradunk, és úgy teszünk, mintha nem látnánk a valódi problémákat, akkor ezek a problémák felerősödnek és elárasztanak bennünket" – írta pénteki Facebook-bejegyzésében a miniszter.

Hozzátette: az igazságügyi törvények módosítására benyújtott javaslatok megerősítik a bírák és ügyészek szóláshoz való jogát. Az igazságügyi miniszter arra kéri a bírákat és ügyészeket, hogy „ne hallgassanak és ne féljenek".

„Tegyék a kötelességüket szakmaian és jóhiszeműen, de beszéljenek is az igazságszolgáltatás problémáiról és veszélyeiről. Objektíven, érvekkel, kiegyensúlyozottan és elegáns nyelvezettel, amint az a bírákhoz és ügyészekhez illik" – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

(Nyitóképen: Stelian Ion | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?