banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Jóváhagyta a Szilágy megyei testület: megvásárolnák a zsibói Wesselényi-kastélyt

A Szilágy Megyei Tanács szerdai ülésén kinyilvánította: élne az elővásárlási jogával, és megvenné a zsibói Wesselényi-kastélyt, amelyet évek óta árulnak az örökösök. Amint arról múlt pénteken beszámoltunk, a Kulturális Minisztérium nem élt elővásárlási jogával, ezért a megyei tanácson volt a sor, hogy ezt megtegye.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus elmondta: az önkormányzati testületben a kormánykoalíció pártjainak a képviselői támogatták az erre vonatkozó előterjesztést, amely megkapta a megyei képviselők kétharmados támogatását. A szociáldemokrata önkormányzati képviselők nem vettek részt a szavazáson, már egy korábbi napirendi pont tárgyalásakor távoztak a gyűlésteremből.

Amint a megyei tanács alelnöke hivatalos közösség oldalán is közölte: 31-ből 21 szavazattal fogadták el a határozatot, így elindulhat az ehhez szükséges adminisztratív eljárás.

„Megszavaztuk továbbá, a költségvetési keret módosítását is annak érdekében, hogy a kellő anyagi források rendelkezésünkre álljanak az elővásárlási procedúra elindításához. Továbbá, egy 5 tagú bizottságot választottunk, amely a tulajdonossal egyeztetve az ingatlan felértékelését felügyeli, ahhoz, hogy a törvényes jogszabályoknak megfelelően el lehessen indítani a kastély megvásárlását” – jegyzi meg közleményében az alelnök.

Hozzátette, ha tervüket sikerül véghezvinniük, Erdély legszebb barokk épülete Szilágyság kulturális örökségének részét képezheti.

A politikus elmondta: reményei szerint 30-60 napon belül megköthetik a szerződést a kastély megvásárlásáról. Hozzátette: ha sikerül megegyezni, és az önkormányzat tulajdonába kerül a kastély, arra számítanak, hogy EU-s forrásokból tudják felújítani. Kijelentette: mindenképpen kulturális rendeltetést szánnak az épületnek.

A barokk és klasszicista stílus ötvözésével 1779 és 1796 között felépített kétszintes kastély 2200 négyzetméteres hasznos területtel rendelkezik. A tízhektáros kastélykertből 1,3 hektárt szolgáltattak vissza az örökösnek, a fennmaradó részen botanikus kert működik.

A kastély államosítás előtti utolsó tulajdonosa Teleki Artúrné Wesselényi Ilona volt. Az ő leszármazottja, a Szilágysomlyón élő Janicskó (született Teleki) Éva 17 éven át pereskedett az örökség visszaszerzéséért. 1997-ben az állam csekély összegű kártérítést fizetett az épületért, amit a család visszafizetett az államnak, amikor a törvények módosítása nyomán a természetbeni visszaszolgáltatásra is lehetőség nyílott. Az örökösök azért kényszerültek a kastély eladására, mert belátták: nem tudják előteremteni a felújításhoz, karbantartáshoz szükséges összeget.

A zsibói Wesselényi-kastély az államosítás után iskolaként, majd pionírok (úttörők) házaként működött. Az 1989-es romániai rendszerváltás után is a gyermekek számára szabadidős foglalkozásokat szervező intézmény, illetve a kastélyparkban kialakított botanikus kert irodái működtek benne. Visszaszolgáltatásáról 2012 tavaszán hozott jogerős ítéletet a bíróság. A Szilágy megyei önkormányzat azt követően élhetett az elővásárlási jogával, hogy korábban a román kulturális tárca lemondott erről.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?