A szilágyerkediek az idősek és a fiatalok sorsának segítéséért pályáznak

Az ifjúsági programok szervezése és az idősek, rászorulók gondozása Szilágyerkeden közösségi ügy. Balázs Zoltán szilágyerkedi lelkipásztor minden lehetőséget megragad ahhoz, hogy gyülekezetének tagjai számára valami jó és maradandó származzon.

Ilyen az Ifjúsági, tömegsport és szabadidős tevékenységek támogatása, valamint a Szociális szolgáltatás nyújtásának támogatására kiírt pályázati programok. Mindkét pályázati program igen népszerű.

Az ifjúsági pályázat keretében különböző nonprofit szervezetek, egyházak sporteseményekre, gyerekek nyári táboroztatására, családbarát rendezvények támogatására pályáztak, de minden olyan gyermekekkel való foglalkozást is támogattak, amely hozzájárult a szellemi fejlődésükhöz. A szociális tevékenységet folytató szervezetek, a szociális pályázati program keretében az idősek és betegek otthoni gondozására, illetve a sérült személyekkel való foglalkozásra pályáznak a munkatársak fizetésének támogatására – hívta fel a figyelmünket Szilágy Róbert, a megyei tanács alelnöke.

Szilágyerkeden nyitottak és lelkesek

Balázs Zoltán szilágyerkedi lelkipásztor volt az egyik lelkes pályázó, aki több lehetőséget is megragadva a saját hitközségének fiataljait és időseit egyaránt pártfogásába vette. A lelkipásztor jelentkezett a szociális és az ifjúsági pályázatra is a szilágyerkedi református egyház, illetve a Pro Erked egyesület keretében is.

„2007 óta pályázunk a szociális programra, amelynek keretében az idősek otthoni gondozását végezzük, jelenleg két alkalmazottal. Az alkalmazottak száma mindig annak függvénye, hogy a megyei tanács mennyi forrást tud biztosítani, hiszen más bevételünk nem nagyon van. Az alkalmazottak naponta meglátogatják a gondozottakat és különböző módon segítenek, akár a tűzrakásban télen, de a bevásárlás, sepregetés, takarítás, a ház körüli más feladatok elvégzése, a virágos kiskert gondozása, gyógyszerek kiváltása sem jelent gondot nekik” – számolt be a lelkipásztor.

A gondozottak számára ugyanis sokat jelent, ha valaki meglátogatja őket és elbeszélget velük. A lelkész elmondása szerint a családtagok legtöbb esetben reggel és este mennek el az idősekhez, akik napközben egyedül vannak és magányosan élik mindennapjaikat, ami nagyon megterheli őket. Így, ha valaki bemegy hozzájuk és 15 percet el tudnak beszélgetni vele, már az is sokat jelent.

Az ágyhoz kötött gondozottakra kiemelt figyelmet fordítanak. Sokan élnek ilyen helyzetben. Vannak, akik képesek rövidebb sétára vagy könnyebb feladatok elvégzésére, de bevásárolni, vagy az udvart rendben tartani már nincs erejük. És akad olyan is, akinek nincs senkije. Ők igénylik legjobban azt, hogy valaki bemenjen hozzájuk és megkérdezze, hogy vannak, mire van szükségük.

Könyvekkel is szoktak kedveskedni nekik, főleg keresztényirodalommal. A lelkész prédikációit is felveszik diktafonra és a hangfelvételt eljuttatják a gondozottaknak.

„Nagyon sokan igénylik ezt is, hiszen templomba már nem tudnak járni. Az idősebbek még vallásosabbak, érdeklődőbbek a hit iránt, igénylik, hogy a gondozók imádkozzanak, énekeljenek velük” – fejtette ki Balázs Zoltán.

Volt olyan időszak, hogy támogatás hiánya miatt az alkalmazottak létszámát csökkenteniük kellett, és ezért kénytelenek voltak csökkenteni a gondozottak számát is, de hozzátette, hogy valamilyen módon azért próbálják meghatározni, kik azok, akiknek leginkább szükségük van segítségre és őket igyekeznek mind ellátni, csak sajnos ilyenkor az alkalmazottak is rendkívül túlterheltek. „Ezért is nagyon nagy szükségünk van a segítségre, hogy minden rászorulót gondozni tudjunk és természetesen megfelelő létszámmal” – hangsúlyozta.

Mint megtudtuk évente átlagosan 30-35 személyt gondoznak a programnak köszönhetően.

Erked határain túl is elér a kezük

Az ifjúsági pályázatot illetően elmondta, főleg táborokra és sporttevékenységekre pályáztak, minden alkalommal, amikor volt kiírás, jelentkeztek is. Tavaly például focibajnokságot rendeztek, Tövishát térségéből érkeztek csapatok, többek között az élesdi gyermekotthontól is. Őket minden évben el szokták hívni egy egyhetes foglalkozásra, legtöbbször tábort szerveznek, de más eseményeket, akár sportrendezvényt is tartanak nekik.

„Ezen kívül minden évben kirándulásokat szervezünk gyerekeknek és fiataloknak, sátortáborokat, testvértelepülésekre látogatunk el alkalmanként, erdélyi körutat szerveztünk és egyéb eseményeket. Ezek egy részét a Szilágy Megyei Tanács által finanszírozott összegből tudtuk megvalósítani. Az ifjúsági pályázatoknak az évek alatt összesen 300-400 kedvezményezettje volt nálunk” – mutatott rá a lelkész.  

Véleménye szerint ezeknek a lehetőségeknek az a legnagyobb előnye, hogy közösséget építenek, a közösséghez tartozás tudatát fejlesztik. Kifejtette továbbá, nagy előny a fiatalok számára, hogy támogató közösségbe nőhetnek bele, ahol figyelnek rájuk és nem a világban kallódnak irányt tévesztve.

„Az ifjúsági rendezvényeken nagyon sokan új barátra tettek szert, a testvértelepülések közötti kapcsolatok erősödtek, sőt szerelmek is születtek. Továbbá nem elhanyagolható, hogy léteznek szép számmal olyan események, nálunk is és még sok szilágysági településen, amelyek alternatívát kínálnak a magyar embereknek arra, hogy együtt legyenek, megerősödhessenek identitásukban, ez segít, hogy megőrizzük a magyar kultúránkat, hagyományainkat” – részletezte.

A koronavírus-járvány itt is éreztette hatását

„A járvány alatt a szociális programunkat az egészségügyi előírásoknak megfelelően végeztük, folyamatosan figyeltük az újabb és újabb rendeletek megjelenését és ezeknek igyekeztünk eleget is tenni. Azt tapasztaltuk, hogy az idősek nagyon megijedtek, tartani kellett bennük a lelket. Volt olyan, aki ki tudott volna menni, de annyira félt a vírustól, hogy inkább a tilalom lejárta után sem merészkedett ki a házból. Így sokkal több emberről kellett gondoskodni és jobban is igényelték a bátorítást és a segítséget” – emlékezett a lelkész.  

Ami pedig az ifjúsági programokat illeti, a járvány miatt a táborokat és nagyobb rendezvényeket törölniük kellett, de remélik, hogy a járvány elmúltával újra megrendezhetik őket.

„Az RMDSZ csapatával és a megyei tanács alelnökével, Szilágyi Róberttel nagyon jól tudtunk együttműködni, hiszen mindig odaadóan azon dolgoztak, hogy előre mozdítsák a közösségek fejlődését. Ezt mindig tapasztaltuk. Különösen odafigyelnek a mi közösségeinkre. Szinte mindig első pillanatban és első kézből megkaptuk az információkat” – mutatott rá Balázs Zoltán.

 „Jó érezni, hogy olyan közösséghez tartozunk, ahol gondolnak a szociálisan hátrányos helyzetűekre. Hiszen sokakban aggodalmat vált ki az, hogy mi lesz velük, ha idősek lesznek, ha magatehetetlenek lesznek” – összegzett a lelkipásztor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?