Visszakerült a Szilágy megyei faluba a hányatott sorsú roma kislány

A „Maricsika” néven emlegetetett, születési bizonyítványa szerint Alinának nevezett roma kislány édesanyjával visszatért a Szilágy megyei Romlott nevű faluba, a helyi roma kolónia egyik viskójába. Az ügyben a polgármesteri hivatal szociális osztálya készít szociális ankétot, aminek alapján a gyámhatóság dönt a gyermek sorsáról.

A fejleményekről Szilágyi Róbert, a Szilágy megyei tanács alelnöke tájékoztatta a Maszolt. Mint megtudtuk, a kislány édesanyjával visszatért a Romlott nevű faluba. Legutóbb arról írtunk, hogy a Szilágy megyei rendőrség a gyámhatósággal együttműködve Szatmár megyében kereste a gyermeket, miután január 20-án a hatóságok kiszálltak a névtelen feljelentő által megadott helyszínre, de a keresett családot nem találták otthon. A szomszédok azt mondták, a gyermek az édesanyjával és a nő élettársával Szatmárra ment rokonokat látogatni.

A Szilágy megyei faluba visszakerült roma kislány ügyében most már a helyi polgármesteri hivatal szociális osztálya vizsgálódik. Az általuk elkészített szociális ankét alapján dönt a gyámhatóság a további lépésekről. A megyei alelnök tájékoztatása csak a kislányra és édesanyjára vonatkozik, a nő élettársáról nincsenek információk.

Mint a múlt héten beszámoltunk róla, a hányatott sorsú kislányra a József Jótékonysági Alapítvány önkéntesei bukkantak a Szilágy megyei Romlott nevű faluban, a helyi roma kolónia egyik viskójában. Az embertelen körülmények között élő, négy év körüli gyermeknek láthatóan senki nem viselte a gondját: beteg, mosdatlan és kócos volt, kommunikálni sem volt képes a környezetével.

A Szilágy Megyei Szociális, Gondozási és Gyermekvédelmi Igazgatóság január 17-én értesült a kislány helyzetéről egy neve elhallgatását kérő feljelentőtől. A gyámhatóságnak sikerült előkerítenie a „Maricsika” néven emlegetett kislány születési bizonyítványát: Alinának hívják, 2015-ben született, hivatalos lakhelye Alsóegregyen van. Megállapították: a gyermek életkörülményei valóban nem megfelelőek, de rendelkezik születési bizonyítvánnyal, és van egy szülője is. A gyámhatóság jelentéséről itt írtunk részletesen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?