Eltűnt „Erdély Mauglija”, a név és iratok nélkül élő, szótlan Szilágy megyei kislány

A rendőrség keres egy Szilágy megyei kislányt, akinek hányatott sorsa már a magyarországi sajtó érdeklődését is felkeltette. A gyermek eltűnt, miután a helyzete a gyámhatóság tudomására jutott.

„Talán Maricsika, hisz az anyja is Maricsika” – mutatták be a Romlott (Romița) nevű kis szilágysági faluban élő gyermeket rokonai, amikor Kabai Ottó és a József Jótékonysági Alapítvány önkéntesei véletlenszerűen rábukkantak a kislányra. Egy papír sem bizonyítja a kilétét, meglétét, a helyzetét pedig súlyosbítja, hogy beszélni sem tud. Minden veszélynek kitett, ápolatlan, mosdatlan négy év körüli gyermek, akitől hiába kérdeznek, válaszként nagy szemeivel csak esdeklően néz – írta körül a civil szervezet önkéntese, akit a Facebookon elindított segítségnyújtási akció kapcsán kerestünk fel.

A József Jótékonysági Alapítvány önkéntesei börtönmissziót folytatnak: látogatják a rabokat, foglalkoznak, beszélgetnek velük, karácsony tájékán pedig, ahogyan a legtöbb szervezet, ők is minden évben adakozási mozgalmat indítanak. 2019 karácsonyán a börtönviselt apák gyermekeit keresték fel egy-egy aprócska csomaggal. Így keveredtek a Szilágy megyei Romlott nevű faluba, amelyik a nevét  a településen található romos váráról kapta. Ott egy udvaron néhány összetákolt viskóban nyolc roma családot találtak, közöttük pedig a szemmel láthatóan beteg és elhanyagolt kislányt.

„Nem tudtam szó nélkül elhaladni mellette” – magyarázta Kabai Ottó, aki az ajándékozás után nyomozni kezdett: megpróbálta felkutatni a gyermek történetét, és a fejleményekről beszámolt a Facebook-oldalán is. A gyermek híre hamar eljutott Magyarországra és Erdély különböző részeire: az ismeretlen emberek sorra jelentkeztek, segíteni, adakozni akartak, és sokak nem titkolt szándéka volt örökbe fogadni a kislányt. Az önkéntes felvállalta, hogy információval szolgál a gyermek állapotáról, és utánajár a romániai örökbefogadási lehetőségeknek, a gyermekvédelmi szervezetek működésének. Időközben valaki feljelentést tett a gyámhivatalnál, így Maricsika ügyében vizsgálódni kezdtek a hatóságok – tudtuk meg Kabai Ottótól.

„A 21. század Mauglija Erdélyben”

Az önkéntes hiába kereste a gyermek szüleit, senki nem jelentkezett. Hosszasabb kérdezősködés után derült ki, a kislányt az állítólagos nagybátyja neveli, aki a szülők hollétéről mit sem tud. Amikor a gyermek nevéről és papírjairól érdeklődtek, a férfi tétován nézett, majd rávágta: „talán Maricsikának hívják, mert az anyja is az”. A kislánynak keresztlevele nincs, ahogyan a nagybácsinak és a nagynéninek sincs személyi igazolványa.

Egy telken élnek többedmagukkal, de a polgármesteri hivatal és a rendőrség sem rendelkezik adatokkal róluk, hiába kereste fel őket Kabai Ottó, a nyilvántartásukban nem szerepelt a gyermek. Kérdésére elmondták, tudnak ugyan arról, hogy a helyszínen többen is élnek, a házról és a telekről nincsenek papírjaik az ott letelepedett romáknak – tehát olyan, mintha nem is léteznének.

Sok száz ilyen esetről tudnak a megyében, ez azonban mégis egyedinek mondható – fűzte hozzá az alapítvány önkéntese. Míg a legtöbb hátrányos helyzetű gyermeket támogatják szüleik a maguk módján, és igyekeznek legalább előrelendíteni a sorsukat, addig Maricsika mögött senki sem áll. Hiába él együtt a rokonaival, azok mit sem tudnak róla: nem világos számukra, hogy mi van a szüleivel, nem tudják, hogy ki a gyermek, az állítólagos nagybácsit sem érdekli különösebben a sorsa. Néha odavetnek neki egy darab kenyeret, de alig beszélnek vele, így a kislány maga sem tud kommunikálni.

„Egyedül van név és nyelv nélkül egy közösségben” – mondta el Kabai Ottó, aki arról is beszámolt, hogy próbált a kislánnyal magyarul és románul értekezni, illetve egy szomszédot arra is megkért, hogy cigány nyelven tegye fel a kérdéseit, semmit nem ért az igyekezete, a gyermek továbbra is hallgatott.

Arra a kérdésünkre, milyen Maricsika, hogyan viszonyul az emberekhez, hogyan fejezi ki magát, Kabai Ottó azt válaszolta, voltaképpen úgy él, mint egy ősember: ápolatlan, mosdatlan, soha nem volt megnyírva, tehát egy elhanyagolt, magára hagyott kislányról van szó. Hozzátette, amikor megpróbálta beleásni magát a család helyzetébe, tíz perce jutott a beszélgetésre, mert a viskó körül élő romák köréje gyűltek, a zsebeibe nyúlkáltak, majd amikor látták, nem azért ment, hogy pénzt és csomagot adjon nekik, kővel dobálták meg az autóját. Az állítólagos nagybácsit sikerült beültetni a járműbe, és tíz percet társaloghatott vele, mielőtt „elüldözték” a helyszínről.

Kabai Ottó elmondta, az sarkallta a történet felkutatására, hogy „magyar társainak" megmutassa, létezik a mélyszegénység, és igenis vannak szegény sorsú emberek. "Nem panaszkodhatunk a saját sorsunk miatt, amikor vannak, akik esdekelnek, hogy felkaroljuk őket. A saját sorsunk legtöbbször meg sem közelíti ezt a nyomorú helyzetet – magyarázta. Hangsúlyozta, önkéntesként nem az a hivatása, hogy szociális munkásként tevékenykedjen. "Foglalkozásomat tekintve állatorvos és tanár vagyok” – szabadkozott a fiatalember. Hozzátette, mégis céljuk, hogy segíthessenek és felhívhassák a figyelmet arra, hogy egymást is segíteni kell.

 

Maricsika eltűnt

A Szilágy megyei tanács alelnöke, Szilágyi Róbert a Maszolnak elmondta: jelenleg a rendőrség keresi a gyermeket, mert szó szerint eltűnt. Tájékoztatása szerint a gyámhivatalhoz múlt csütörtökön érkezett meg a bejelentés a kislány helyzetéről, így a vizsgálódásokat csak az elmúlt napokban kezdték el Maricsika ügyében. Ám hiába keresték, hogy elhelyezhessék egy gyermekotthonban, nem találták meg abban a faluban, ahol előzőleg Kabai Ottó többször is találkozott vele és családtagjaival.

„Ezekben a házakban több roma család él. Hiába kérdezgetik a közösséget, mindenki tagadja, hogy valaha is látta volna Maricsikát” – nyilatkozta az alelnök. Az állítólagos nagybácsijának és a feleségének egyébként van már egy leánya, aki gyermekotthonban él, de hiába faggatták a férfit, azt mondta, nincs és nem is volt az otthonában más gyermek. Ugyanezt állítja a viskókban élő többi család is: tagadják, hogy valaha is lett volna közöttük egy négy éves kislány, akit állítólag Maricsikának hívnak.

Szilágyi Róbert közlése szerint a hatóságok csak találgatni tudnak, hogy mi történhetett. "Talán az ünnepi látogatások során valaki otthagyhatta a gyermeket, és később megtalálta, hazavitte. Talán a szülők tértek haza, és magukkal vitték a kislányt. Nem akarunk a legrosszabbra gondolni, reméljük, hogy a rendőrség megtalálja" – nyilatkozta a Szilágy megyei tanács alelnöke. 

Kapcsolódók

Kimaradt?