2021. január elsejétől megszűnnek a klasszikus értelemben vett gyermekotthonok

2021. január elsejétől a klasszikus gyerekotthonok megszűnnek, az árva, vagy szülők által elhagyott gyerekeket kizárólag örökbefogadó családoknál, vagy hivatásos nevelőszülőknél helyezik el, jelentette ki az országos gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatóság (ANPDCA) elnöke.

Gabriela Coman kedden írta alá a kormánypalotában a „Társuljunk: emeljük a minőségét a gyermekek alternatív gondozásának” elnevezésű együttműködési szerződést Rovana Plumb európai uniós alapokért felelős miniszterrel. A projektet a Humánerőforrás uniós operatív programon keresztül finanszírozzák.

A hatóság elnöke rámutatott, a projekt keretében fejlesztik a hivatásos nevelőszülői hálózatot, amellyel ki lehet váltani a gyerekek klasszikus gyermekotthonokban való elhelyezését, és az utóbbiak 2021 januárjától el fognak tűnni. Hozzátette, már kezdenek látszani a projekt eredményei, amelynek kifutási határideje 2023, mivel már 100 új hivatásos nevelőszülőt alkalmaztak.

A projekt többek között előírja 4 000 hivatásos nevelőszülő alkalmazását, illetve összesen 15 ezer nevelőszülő szakképesítését.

Kapcsolódók

Kimaradt?