Bár a kormány cserben hagyta, Háromszéken bővítik a gyermekvédelmi rendszert

Háromszéken bővítik a gyermekvédelmi rendszert, a jelenlegi 129 nevelőszülő mellé újabb 24 hivatásos nevelőt szeretnének alkalmazni, jelentette be szerdai sajtótájékoztatón Tamás Sándor. A Kovászna megyei tanács elnöke rámutatott: Bukarestből minél inkább nehezítik a szociális ellátást, helyben annál inkább melléállnak és pótolják a szükséges pénzeket.

„A kormány felelőtlen intézkedései egyre kilátástalanabb helyzetbe sodorják a szociális és gyermekvédelmi ellátását, ezért innovatív megoldásokra van szükség, hogy jobb környezetet tudjunk teremteni az állami gondozásban lévő gyerekeknek, mint amibe beleszülettek”, mondta a háromszéki elöljáró.

Tamás Sándor szerint a kormány az elmúlt húsz év alatt példátlanul nehéz helyzetbe sodorta a gyermekvédelmi rendszert azáltal, hogy a költségvetés-kiigazításkor sem biztosította a szükséges pénzforrásokat. Emlékeztetett, hogy a háromszéki önkormányzat nemrégiben a fejlesztésekre elkülönített pénzekből 5,8 millió lejjel egészítette ki a gyermekvédelmi és szociális rendszer költségvetését, de ez az összeg is csak októberig fedezi a szükségleteket.

Háromszéken jelenleg 129 hivatásos nevelőszülő 237 gyereket nevel. Ezt a rendszert szeretnék bővíteni, ezért 24 új nevelői állást hirdettek meg, amelyekre a Gyermekvédelmi Igazgatóságon várják a jelentkezőket. Az lehet hivatásos nevelőszülő, aki megfelelő otthont tud biztosítani a rábízott gyerekeknek, és elvégez egy tanfolyamot, amelynek a végén sikeresen vizsgázik. A nevelőszülőket akkor alkalmazzák, amikor elhelyezik náluk a kiskorút.

A Kovászna Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Ellátási Vezérigazgatóság vezetője, Vass Mária tájékoztatása szerint az állami gondozásban levő gyerekek egyharmada van elhelyezve hivatásos nevelőszülőknél. Az a tapasztalat, hogy ez a leghatékonyabb módszer, hiszen a kiskorúak így családi körülmények között nevelkednek. Háromszéken főleg az 50 év fölöttiek vállalnak hivatásos nevelőszülői hivatást. Az új állásokat nagy erőkkel népszerűsítik, főként Erdővidék térségében van szükség nevelőszülőkre, mert ott vannak a legkevesebben.

Vass Mária elmondta, a hivatásos nevelőszülő havonta 1 590 lejes fizetés kap kézhez, ha egy egészséges gyereket nevel, illetve 2 742 lejes nettó fizetést kap fogyatékkal élő kiskorú gondozása esetében. Ezek a bérek a régiség függvényében akár meg is duplázódhatnak. A nevelőszülők a fizetésük mellett minden rájuk bízott egészséges gyerek után havi 684 lejt, fogyatékkal élő gyerek után 900 lejt kapnak, amiből biztosítaniuk kell a gyerek teljes ellátását. A szakember rámutatott, hogy ez a fizetés ugyan nagyobb, mint amit páldául a gyárakban meg lehet keresni, mégis kevesen választják ezt a hivatást, hiszen a nap minden órájában helyt kell állni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?