Vesztegzár alá kerül csütörtöktől Szilágy megye három városa

Szilágy megyében olyan mértékben nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, hogy a városok lezárásáról döntött a megyei vészhelyzeti bizottság. Napok óta ugyanis itt a legmagasabb a fertőzési ráta az országban, már az öt ezreléket is meghaladta az elmúlt 14 napon regisztrált esetek összesített számának aránya a lakosságon belül.

Zsibón a legmagasabb a mutató, 10,65 ezrelék, Szilágycsehben 9,85 ezrelék és Zilahon 8,6 ezrelék. Szilágysomlyó kivételt képez, ugyanis itt egyelőre 3,33 ezrelék a ráta. Szilágy megyében ezért Zsibó, Szilágycseh és Zilah városát zárják le november 5-én, csütörtökön 0 órától legkevesebb 14 napra. Ebben az időszakban csak nyomós indokkal lehet a városokba be, illetve kiutazni.

Szilágyi Róbert István, a Szilágy Megyei Tanács leköszönő alelnöke elmondta: az önkormányzat hatáskörébe tartozó Zilahi Megyei Sürgősségi Kórházat a járvány kezdete óta minden lehetséges módon támogatták annak érdekében, hogy mind a megelőzés, a tesztelés, mind pedig a fertőzöttek kezelése a lehető leghatékonyabban végbemehessen.

„A tesztelésre ötmillió lejes beruházást fordítottunk, PCR-teszteket vásároltunk, beindítottuk a saját laboratóriumunkat, legújabb generációs ultrahangos fertőtlenítő robotot vásároltunk, mobil röntgengépeket és 16 lélegeztetőgépet biztosítottunk a kórház számára, hogy a súlyos estek megfelelő ellátása biztosítva legyen. Ezen felül egy 15 millió lejes pályázatot is megnyertünk a Szilágy Megyei Kórház számára. A Szilágy Megyei Tanács hatáskörébe tartozó infrastrukturális fejlesztések terén mindnet megtettünk, hogy a megfelelő feltételek meglegyenek a járvány kezeléséhez” – mutatott rá portálunknak az újraválasztását váró megyei tanácsi alelnök.

Emellett a tanács mobilegységeket is vásárolt a kórház számára, amelyek a koronavírus-gyanús betegek elővizsgálatát teszik lehetővé. Így az embereknek nem kell a kinti hidegben várakozniuk a kórházi ellátást megelőzően. Összesen hat ilyen konténer típusú mobil egységet helyeztek el a sürgősségi, tüdő- és járványosztály bejáratánál.

„Reméljük, hogy a kormány az egészségügyi igazgatóságon keresztül biztosítani fogja a szükséges személyzetet ahhoz, hogy senki se szenvedjen az egészségügyi ellátás hiányában” – tette hozzá Szilágyi Róbert. A Szilágy Megyei Egészségügyi Igazgatóság igazgatónője, Ligia Marincaș sűrű teendőire hivatkozva nem kívánt válaszolni arra a kérdésünkre, hogy mi váltotta ki a megyében a fertőzések számának robbanásszerű növekedését.

Ezeket az előírásokat kell a lakosságnak betartania

A vesztegzár előírásai szerint tilos előadásokat, filmvetítéseket, magánjellegű rendezvényeket tartani, be kell zárni a vendéglőket, kocsmákat, panziókat. A vallási ceremóniák csak szabad téren és legfeljebb húsz személy részvételével tarthatók meg. A településeken már eddig is csak online oktatás folyt az iskolákban, és az utcákon is védőmaszkot kellett viselni. A korlátozások nem érintik az áruforgalmat, az átutazó-forgalomnak viszont nem szabad megállni a településeken.

A három város lakói csak indokolt esetben hagyhatják el a települést. Megengedett a kilépés és visszatérés, ha más településen van a munkahelyük, a diákok pedig más településen tanulnak, és ezt a munkáltatójuk vagy az iskolájuk igazolja. Mezőgazdasági munkára vagy terményeiket eladni, időseket, betegeket gondozni, halaszthatatlan orvosi ellátásra vagy családtagjaik temetésére is elmehetnek a két falu lakói, ez esetben azonban írásos nyilatkozatot kell bemutatniuk a falu határában posztoló rendőröknek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?