Szilágyi Róbert-István: a beruházások éve lesz 2021 Szilágy megyében

A szilágyságiak életminőségének javításában a kórházi befektetések és a megyei úthálózat javítását szolgáló beruházások fontos szerepet játszanak. Ezeken felül számos olyan projekt, illetve fejlesztés van, amivel a Szilágy Megyei Tanács segíthet hozzájárulni ahhoz, hogy Szilágyság megfelelő tempóban tudjon fejlődni - nyilatkozta Szilágyi Róbert, a megyei tanács alelnöke a Maszolnak adott interjúban. Az idei tervekről az alelnök elmondta, hogy a koronavírus-járvány sújtotta ágazatok fellendítése lesz egyik legfontosabb célkitűzés. 

Az elmúlt évben a koronavírus-járványról és a választásokról szólt legtöbbünk számára. Miről szól majd az idei év?

Tavaly a koronavírus-járvány nagyban megnehezítette mindenki életét. Nemcsak a magánszféra képviselői, de a közszféra is jelentős károkat szenvedett. Sok beruházást befagyasztottak, néhány esetben csúszott a projektek ütemterve, késett a kivitelezés és így tovább, hiszen a fő prioritásunk a járvány megfékezése volt. Ezért minden olyan eszközt megragadtunk, amely által a Szilágy Megyei Tanács tenni tudott a járvány kezelésének érdekében, gondolok itt első sorban a kórházak felszerelésére.

Emellett viszont két fontos választáson is túl vagyunk, amelyek létjogosultságáról és körülményeiről ugyan nem mi döntöttünk, mégis jelentősen meghatározzák az elkövetkező négy évünket. Jó hír ilyen szempontból az, hogy bár megszorítások közepette zajlottak a választások, az emberek megértették ezek fontosságát és így jelentős sikernek könyvelhetjük el politikai szempontból az elmúlt időszakot. Annál is inkább, hiszen vezető pozíciót vívtunk ki magunknak mind megyei, mind országos szinten. Ennél fogva a magyarokat nem lehet már megkerülni a romániai döntéshozatalban. És ez rendkívül jó hír a szilágysági, az erdélyi magyarok számára.

2021 reményeink szerint más lesz. Egyrészt az oltási kampány beindulása okot ad arra, hogy fellélegezzünk, hiszen amennyiben a népesség megfelelő hányada beolttatja magát, úgy hamarosan visszatérhetünk a normális életkörülményeinkhez. Másrészt idén és az elkövetkező négy évben nem kell számítanunk választásokra, így ez a munkálkodás periódusa lesz. A Szilágy Megyei Tanácsnál rendkívül sok tervünk és célunk van az előttünk álló időszakra nézve.

Melyek az idei év legnagyobb kihívásai és fő prioritásai a megyeházán?

Ahogyan minden év elején, idén is a legnagyobb kihívást a költségvetési törvény jelenti, hiszen ez nagymértékben meghatározza minden önkormányzat működését, így a megyei tanács terveit is jelentősen befolyásolja. Reményeink szerint a jövedelmünk idén is a tavalyihoz hasonlóan fog alakulni, hogy a már meglévő beruházásokat folytatni tudjuk, illetve a tervben lévőket megvalósíthassuk.

Ugyanakkor bízunk benne, hogy a kormány megtartja a megyei tanácsnak szánt hat százalékos jövedelemadó-alapot, amely által az önkormányzatainkat tudjuk támogatni, hiszen a települések szintjén is számos olyan beruházás van, amelyek társfinanszírozás nélkül nem tudnak megvalósulni. Ilyen például a víz-, gáz- és csatornarendszerek kiépítése vagy bővítése, intézmények felújítása, illetve bármilyen nagyobb infrastrukturális fejlesztés. Az előző két évben közel ötmillió euróval tudtuk támogatni az önkormányzatainkat, biztosítva azok zökkenőmentes működését, valamint megfelelő iramban való fejlődésüket. Reméljük, az elkövetkező időszakban is hasonló mértékben tudjuk segíteni településeinket.

Mindezek mellett fontos számunkra, hogy a megyei tanács alárendeltségében lévő intézményeket működtetni tudjuk, ezért számítunk rá, hogy az ehhez szükséges forrásokat a kormány belefoglalja az idei éves költségvetésbe. Ezen felül pedig bízunk benne, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a szociális hálózat működtetésére. Ez ugyanis fájó pont a Szilágy Megyei Tanács számára, hiszen tavaly a szféra működtetéséhez szükséges összeg csupán negyvenöt százalékát biztosította a kormány, ezért a tanácsnak saját költségvetéséből kellett a fennmaradó ötvenöt százalékot biztosítania.

Milyen infrastrukturális beruházások valósulhatnak meg idén? Látványos munka zajlik a Zilahi Megyei Sürgősségi Kórházban.

Idén is prioritásként kezeljük a Szilágy Megyei Kórházat, hiszen itt rengeteg beruházás van folyamatban, és még nagyon sok kezdődik el az év folyamán. Mindenekelőtt viszont év végéig szeretnénk befejezni a kórház melletti kétszintes, 190 férőhelyes parkoló kiépítését. Továbbá, amint az időjárás engedi, nekifogunk a sürgősségi részleg bővítéséhez, ugyanis jelenleg a munkálatokat ideiglenesen felfüggesztettük. Ugyancsak az év végéig fogjuk megvalósítani a járóbetegrészleg műszerekkel való felszerelését: 133 új orvosi eszközt vásárolunk a kórház számára, közel hárommillió euró értékben.

A járóbetegrészleg vertikális bővítésen is keresztülmegy, ugyanis az új berendezések mellett másfél emelettel bővítjük a részleget. Itt kap majd helyet az az angio-központ, amely az szív- és érrendszeri betegségen átesett páciensek kezelésében játszik kulcsfontosságú szerepet. Ezen felül, a legnagyobb kórházi beruházás, amelyet remélhetőleg sikerül az országos költségvetési törvénybe belefoglalni, egy új épületszárny létrehozása, közel tizenöt millió euróból. A projekt révén tíz új műtőtermet építünk, a horizontálisan is bővítjük a járóbetegrészleget  – az előbb említett vertikális bővítés mellett –, valamint az egynapos betegellátási részleg is kialakítjuk.

A kórház fejlesztésén túl melyek a legfontosabb prioritások?

Folytatjuk a megyei úthálózat modernizálását. Itt megemlítenék néhány, számunkra fontos útszakaszt:a 191C jelzésű Szilágynagyfalu–Kraszna– Zilah–Karika útszakasz teljes rehabilitációját folyatjuk idén is, ennek a kivitelezési határideje 2022. július vége. A 108D, Zilah–Szilágycseh–Máramaros megye határa közötti útszakasz rehabilitációját is megkezdjük, amint az időjárási viszonyok megengedik. A 109P jelzésű Kémer–Szatmár megye határa közötti útszakasz rehabilitációját saját költségvetésből fogjuk elindítani, a 103N, Zsobokon és Farnason áthaladó útszakasz rehabilitációjának a tervezését is megkezdjük, és reméljük, minél hamarabb a kivitelezést.

Ezen felül az új uniós finanszírozási ciklusban minden magyarlakta települést érintő megyei útszakasz teljes rehabilitációjára pályázatot fogunk felterjeszteni, ugyanis az ehhez hasonló jelentős költségvetésű beruházásokat kizárólag pályázati úton tudjuk megvalósítani.

A tavalyi választási kampány során megfogalmazott egyik célkitűzés a szilágysági emberek életminőségének növelése volt. Az eddig említett beruházásokon kívül milyen módon fog ez a célkitűzés idén érvényesülni?

A kórházi beruházások és a megyei úthálózat javítását szolgáló beruházások rettentő fontos szerepet játszanak a szilágyságiak életminőségének javításában. Viszont ezeken felül számos olyan projekt, illetve fejlesztés van, amivel a Szilágy Megyei Tanács segíthet hozzájárulni ahhoz, hogy Szilágyság megfelelő tempóban tudjon fejlődni.

Például, dolgozunk egy innovációs oktatási központ létrehozásán, ami lehetőséget nyújt a fiataloknak, illetve a pályakezdőknek különböző képzéseket elérni vagy akár átképzéseket nyújt szükség esetén. Ebben az oktatási központban szakmákat lehet majd gyorsan és hatékonyan tanulni, idegen nyelveket sajátíthatnak el, vagy éppen vállalkozni vágyók kaphatnak hasznos szakmai tanácsokat cégük beindításához.

Továbbá, folytatjuk az árva gyermekek neveléséhez szükséges tizenhat családi ház felépítését. Ezek a házak ugyanis sok szempontból megfelelőbbek a gyermekek nevelésére, mint az eddig alkalmazott intézménybeli gondozás.

Ami az RMDSZ frakcióját illeti, az idei költségvetési törvény függvényében szeretnénk tovább működtetni a szociális, ifjúsági és műemlékvédelmi pályázatainkat. Ezen RMDSZ-kezdeményezések ugyanis rendkívül nagy sikerűek voltak az elmúlt években. Ezen kívül pedig új pályázati lehetőségeket is biztosítanánk az egyházak és civil szervezetek számára.

Rengeteg megvalósításra váró terv és célkitűzés van, amelyekért ezúttal is minden erőnkkel dolgozni fogunk kollégáimmal együtt. Idén és az előttünk álló négy évben is meg fogunk ragadni minden eszközt arra nézve, hogy Szilágyságot mindannyiunk számára megfelelő otthonná tegyük.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?