Jó üzlet a szociális védelem – Ciolacu szerint hivatali korrupcióról beszélünk

Empátia nélkül, üzleti célra használták fel a szociális védelmet; kijelenthető, hogy hivatali korrupcióról beszélünk – fogalmazott Marcel Ciolacu hétfőn, amikor a civil szervezetek képviselőivel tanácskozott az idősotthonokban feltárt rémségek nyomán tervezett reformokról.

A kormányfő szerint a román államnak segítségre van szüksége a szociális rendszer megreformálásához, ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy a mentalitásváltás hosszú időbe telik majd. Augusztus 31-re ígérte azt a sürgősségi rendeletet, amely „az első lépést” jelenti majd a szociális rendszer átszervezésében, miközben törvénymódosításra átlátható, parlamenti eljárás során kell számítani.

Emberéleteket mentett meg a marosbárdosi gondozóközpontban feltárt visszaéélések | Fotó: CRJ

A hétfői megbeszélés alkalmával kiemelte, hogy az elmúlt időszak vizsgálatai rávilágítottak arra, hogy a szociális védelmet arra használták fel, hogy profitábilis üzletet építsenek fel. A Maros megyei idősotthon esete is azt mutatja, hogy a rendszer tele van helyi összefonódásokkal, amelyek jövedelemforrásként kezelték a szociális ügyeket. Ciolacu emiatt is ragaszkodik ahhoz, hogy az egyik munkaügyi minisztérium égisze alatt működő intézményt felszámolják, mert az képtelen volt kontrol gyakorolni. „Egy plusz csavarként működik, és csak a haszonszerzésre használták fel, nem pedig arra, hogy a szociális központokban lévő személyeket védje” – magyarázta a kormányfő. Nehezményezi azt is, hogy bár 2023-at írunk, nincs egy egységes informatikai rendszer, így bizonyos abban, hogy az Állami Számvevőszék feltár majd olyan eseteket, amikor ugyanazon személyek többszöri kifizetésben is részesültek.

„Teljesen másként kell megközelíteni azt, hogy mit fizessen az állam, és mit fizessenek a hozzátartozók. Úgy, ahogyan az külföldön is történik. Ne legyen különbség a kettő között. (…) A komoly gondok viszont a fogyatékkal élő személyek esetében van, ez külön szabályokat igényel. A kommunizmusból fennmaradt hozzáálláson változtatni kell” – ecsetelte. Hozzátette: kiemelten fontosnak tartja, hogy a fogyatékkal élő személyek érdekeit képviselő intézményt arra alkalmas személy irányítsa, mivel ennek az állami intézménynek saját ellenőrző testülete is van.

„Egy olyan rendeletre van szükség, amelyik megváltoztatja az ellenőrzési folyamatot. (…) A DIICOT és a DNA nyomozásai után majd bebizonyosodik, hogy emberéletek vesztek el. Nyilván az állam most készenléti állapotban van és mindenki erre a témára figyel. Mindenki felelősségteljesebben végzi a feladatát. A Maros megyei ügyben például emberéleteket mentettek meg. De ismerjük az állami intézményeket, ha elkényelmesednek, akkor előbb-utóbb megint visszajutunk oda, ahonnan indultunk” – mondta Ciolacu.

Ismeretes, hogy a szociális rendszer problémáira az Ilfov megyei idősotthonokban feltárt embertelenségek világítottak rá. Azt követően országos színtű ellenőrzéseket rendeltek el, de menesztéseket és bűnvádi eljárást is maga után vont az eset. Azóta újabb esetek is napvilágot láttak, múlt héten például a marosbárdosi gondozási központban történt súlyos visszaélések ügyében indult eljárás.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?