Eddig közel 2500 szociális intézményt ellenőriztek a hatóságok

Az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) összesen 2480 szociális intézményt ellenőrzött július 10. és 14. között. Huszonegyet közülük bezárt, 37-nek felfüggesztette a tevékenységét.

Az ANPIS közleménye szerint ugyanakkor 89 bírságot szabtak ki összesen 1,141 millió lej értékben, 16 esetben pedig figyelmezették az ellenőrzött intézményt a hiányosságok kiküszöbölésére.

A hatóság tájékoztatása szerint pénteken 365 szociális létesítménynél vizsgálódtak az ellenőrök, és felfüggesztették három bukaresti, három Ilfov megyei és egy-egy Ialomiţa, Dolj, Olt és Vaslui megyei intézmény tevékenységét.

Illusztráció: truthseeker08/Pixabay

Mint írtuk, a „rémségek házaiban” kizsákmányolt idősek a profitorientált cégeknek kiszervezett szociális szolgáltatások, az állami finanszírozásokkal visszaélők és a „smekerség” áldozatai, fogalmazta meg a Maszol érdeklődésére Makkai Péter. A korábbi szociálisügyi államtitkár szerint egyesek abban láttak üzletet, hogy a koronavírus-járvány idején kiürült panziókba és motelekbe idősotthonokat rendeztek be, így lettek állandó lakóik és emellett állami finanszírozást is becsatornáztak.

Makkai Péter szerint a mostani botrányban érintett idősotthonokat olyan cégek, szervezetek működtetik, amelyek a profitjuk maximalizálásában érdekeltek. Meglátása szerint a szociális szolgáltatásoknak nem szabadna profitorientáltnak lenni, ahogyan az egészségügynek sem. Ezekben az esetekben az idős emberek, a betegek kellene a középpontban álljanak, nem pedig a nyereség.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?