Idősotthonok: Gabriela Firea lemondását követelték a Bukarestben tüntetők

Többtucatnyian tüntettek csütörtökön este a bukaresti Victoriei téren az idősotthonokkal kapcsolatos leleplezések nyomán. Közben eddig a hatóságok összesen 2088 szociális intézménynél tartottak ellenőrzéseket,  huszonegyet közülük bezártak, 27-nek felfüggesztették a tevékenységét.

A tiltakozás résztvevői táblákat emeltek a magasba többek között a következő felirattal: „Mindenki tudta – De hagyták őket szenvedni és meghalni, Mindenki tudta – De mind ugyanannak a maffiahálózatnak a tagjai”.

A tüntetők ugyanakkor Gabriela Firea családügyi miniszter lemondását kérték.

Fotó: facem.declic.ro

A bukaresti megmozdulást a Declic közösség és A korrupció öl elnevezésű civil szervezet kezdeményezte.

Közben eddig Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) összesen 2088 szociális intézménynél tartott ellenőrzéseket július 10. és 13. között. Huszonegyet közülük bezárt, 27-nek felfüggesztette a tevékenységét.

Az ANPIS közleménye szerint ugyanakkor kiszabtak 76 bírságot összesen 956.000 lej értékben, 11 esetben pedig figyelmezettek.

A tájékoztatás értelmében Bukarestben hét, Konstanca, Dolj, Hunyad, Máramaros és Teleorman megyében kettő, Giurgiu, Maros, Neamţ, Szatmár és Tulcea megyében pedig egy-egy létesítményt zártak be.

Ugyanakkor a szociális felügyelet ellenőrzései nyomán felfüggesztették 13 bukaresti, hét Giurgiu megyei, három Temes megyei, két Ilfov megyei és egy-egy Arad és Vâlcea megyei szociális intézmény tevékenységét.

A legnagyobb bírságokat Argeş megyében rótták ki, 25-öt, összesen 470 ezer lej értékben, Szeben megyében hat esetben büntettek, összesen 35.500 lejre, Máramaros és Prahova megyében 5-5 bírságot adtak 50 ezer lej értékben.

A szociális létesítmények országos szintű ellenőrzését múlt héten szerdán rendelte el Marcel Ciolacu kormányfő, miután kedden több mint száz idős bentlakót mentettek ki a rendőrök három voluntari-i idősotthonból, amikor kiderült, hogy bántalmazták, éheztetették és ingyenmunkára kényszerítették őket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?