Rendőr a marosbárdosi gondozási központban történt borzalmak egyik gyanúsítottja

Felfüggesztették állásából azt a rendőrt, aki a marosbárdosi gondozási központban történt súlyos visszaélések ügyében további két gyanúsítottal együtt vasárnap hajnalban előzetes letartóztatásba került.

A Maros megyei rendőrség közölte: a törvényszék a nap folyamán tájékoztatta őket arról, hogy elrendelte az egyik munkatársuk 30 napos vizsgálati fogságba helyezését. Az érintett személyt felfüggesztették állásából, és a vizsgálattól függően a törvény által előírt további intézkedéseket is elrendelnek – olvasható a közleményben.

A rendőr mellett eljárás indult az anyja ellen is, aki a marosbárdosi gondozási központ igazgatója, illetve a marosvásárhelyi börtön egyik alkalmazottja ellen is, aki bérbe adta a szociális létesítményt működtető egyesületnek a marosbárdosi épületet.

Fotó: Digi24

Amint arról beszámoltunk a vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett három gyanúsítottat bűnszervezet létrehozásával és emberkereskedelemmel gyanúsítja a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészég (DIICOT).

A DIICOT korábbi közleménye szerint a szombaton őrizetbe vett három személy 2020-ban egy emberkereskedelemre szakosodott bűnszervezetet hozott létre. Idős vagy fogyatékkal élő személyek kizsákmányolásából jutottak anyagi haszonhoz úgy, hogy az egyesület pénzösszegeket kapott a szociális felügyelettől vagy a hozzátartozóktól az áldozatok szakszerű ellátásáért. A pénz javát a bűnszervezet a saját céljaira használta fel.

Az ügyészek szerint az egyesület által működtetett intézményekben elhelyezett idős vagy fogyatékkal élő személyek embertelen és megalázó bánásmódban részesültek. Fizikai és lelki bántalmazásnak vetették alá őket, korlátozták a szabadságukat, nem kaptak megfelelő orvosi ellátást, és nem biztosították számukra megfelelő higiéniai körülményeket.

A marosbárdosi gondozási központban történt súlyos visszaéléseket a Jogi Forrásközpont tárta fel csütörtökön.

A civil szervezet munkatársai előzetes bejelentés nélkül látogattak el a szociális létesítménybe, ahol hét gondozottat az alagsorban, építési törmelékek között, piszkosan és alultáplált állapotban találtak, fekáliával és vérrel szennyezett matracokon feküdtek. Két súlyos állapotban lévő embert pedig egy három négyzetméteres, levegőtlen, sötét szobában helyeztek el a fenntartók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?