Három személyt őrizetbe vett a rendőrség a Maros megyei rémségek háza ügyében

Őrizetbe vett három személyt a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészég (DIICOT) a Re-Min Egyesület által működtetett marosbárdosi gondozási központban történt súlyos visszaélések ügyében.

A vádhatóság közölte, hogy az egyesülete elnöke, illetve a szociális létesítmény ügyintézője és egyik alkalmazottja került 24 órára fogdába.

A DIICOT szerint a gyanúsítottak 2020-ban egy emberkereskedelemre szakosodott bűnszervezetet hoztak létre. Idős vagy fogyatékkal élő személyek kizsákmányolásából jutottak anyagi haszonhoz úgy, hogy az egyesület pénzösszegeket kapott a szociális felügyelettől vagy a hozzátartozóktól az áldozatok szakszerű ellátásáért. A pénz javát a bűnszervezet a saját céljaira használta fel.

Fotó: Digi24

Az ügyészek szerint az egyesület által működtetett intézményekben elhelyezett idős vagy fogyatékkal élő személyek embertelen és megalázó bánásmódban részesültek. Fizikai és lelki bántalmazásnak vetették alá őket, korlátozták a szabadságukat, nem kaptak megfelelő orvosi ellátást, és nem biztosították számukra megfelelő higiéniai körülményeket sem.

A DIICOT szombaton kéri a Maros megyei törvényszéktől a három őrizetbe vett személy előzetes letartóztatását.

A marosbárdosi gondozási központban történt súlyos visszaéléseket a Jogi Forrásközpont tárta fel csütörtökön.

A civil szervezet munkatársai előzetes bejelentés nélkül látogattak el a szociális létesítménybe, ahol hét gondozottat az alagsorban, építési törmelékek között, piszkosan és alultáplált állapotban találtak, fekáliával és vérrel szennyezett matracokon feküdtek. Két súlyos állapotban lévő embert pedig egy három négyzetméteres, levegőtlen, sötét szobában helyeztek el a fenntartók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?