„Óvakodtak” a marosbárdosi öregotthon pincéjétől az ellenőrök

Csődbe ment panzióból kialakított öregotthon volt a marosbárdosi is, aminek működési engedélyét pénteken vonta be a Maros Megyei Prefektúra. Folyamatosak voltak az ellenőrzések július közepe óta Dumitru Moldovan Marosszentanna polgármestere szerint, mégsem léptek az ügyben.

„Egy magánvállakozás volt, tehát nekünk adminisztratív kérdéseken túl nem volt kapcsolatunk az öregotthont vezető nővel. Azt tudom, hogy folyamatosan ellenőrzések voltak július közepe óta. Egy nappal korábban is ellenőrizték a központot, és nem találtak semmit. Akkor mit ellenőriztek? Szégyen a falunak is, hogy ilyesmi történt nálunk. Égbekiáltó, amit műveltek” – háborgott megkeresésünkre  Dumitru Moldovan, Marosszentanna polgármestere, a községéhez tartozó Marosbárdoson történtek miatt.

Fotó: digi24.ro

Mint korábban írtuk, a hatóságok csütörtök esti értesítés nyomán fedezték fel a marosbárdosi Căsuța Lu' Min gondozóközpontban, hogy 23, a szobákban elhelyezett gondozotton kívül az épület alagsorában – törmelékkupacok, építőanyagok, ruhákkal teli zsákok, régi orvosi felszerelések között – négy súlyosan fogyatékos személy feküdt ürülékkel, vizelettel és vérrel szennyezett matracokon. Legyek lepték el őket, nem tudtak védekezni és segítséget kérni. Az egyik beteg súlyosan alultáplált volt, a csípőjén sérülésekkel, legyekkel borítva, erősen ürülékszagú. Egy másik, a pincében lévő személy arcán és kezén fekália és vér volt.

Dumitru Moldovan elmondta, korábban egy panzió működött az épületben, amit EU-s támogatásból építettek, de öt év után becsődölt, és a tulajdonosa kiadta bérbe az épületet, ekkor alakították át öregotthonná.  

„Tehát az épület így ránézésre jól néz ki, mivel panzió volt, de a gondok az alagsorban voltak. Az én személyes véleményem az, hogy az történhetett, hogy miután a működtető egyesület másik munkapontját Marosvásárhelyen bezáratták, ide hozták át a gondozottakat. Akkor, július közepén itt nem találtak problémát, csak apróságokat, de úgy hallottam, hogy nem telt el hét ellenőrzés nélkül. Két hete is volt, és azóta folyamatosan ellenőriznek. Milyen ellenőrzést végezték?” – tette fel a kérdést a polgármester, aki szerint csak az épület szebbik részét nézhették meg az ellenőrök.

Mint korábban írtuk, a július közepén tartott ellenőrzésekkor a Căsuța lu Min Gondozási és Segítő Központjának idén májusban kiadott ideiglenes engedélyét visszavonták rossz életkörülményekre, közvetlen közegészségügyi kockázatra hivatkozva, többek között törött ágyak és penészesedés miatt.

Dumitru Moldovan polgármester elmondta, Marosszentkirályon van a Re-Min Egyesület székhelye és Marosbárdoson működtetett munkapontot.

 „Az az igazság, hogy mivel új és nagy az épület, és az elülső rész szép, ha ott mentek be, ott minden rendben. De a hátsó bejáratnál, ahol a mosoda és a konyha is volt, ott voltak a bajok, szégyenletes dolgok. Ott valamit akartak átépíteni a mosodánál. Valami megoldásokat kerestek, és a megoldás, amit találtak a lehető legszégyenteljesebb” – tette hozzá a polgármester.

Újra ellenőrzik a Maros megyei gondozóközpontokat

A Maros megyében működő valamennyi szociális gondozói egység újabb ellenőrzését rendelte el pénteken a megye prefektusa a csütörtöki botrány után. A gyermekeket, fiatalokat, időseket segítő nappali központokat, a felépülést, rehabilitációt és társadalmi beilleszkedést szolgáló központokat, a szegénység által veszélyeztetett személyek számára élelmiszert készítő és osztó központokat, a házi gondozó szolgálatokat, az állandó vagy ideiglenes szállást nyújtó szolgálatokat célozzák meg, a védett otthonokat, éjszakai menhelyeket – áll a Maros Megyei Prefektúra közleményében. Az ellenőrzéseket július 31. és augusztus 28-a között a korábbi vegyes ellenőrző bizottságoknak kell kiszállniuk valamennyi gondozó- és segélyező központba.

Itt rejtegették a borzalmakat | Fotó: Căsuța lu'Min/Facebook

Az elvégzett ellenőrzési akciók eredményeit 2023. augusztus 31-ig kell benyújtaniuk a prefektusi hivatalnak.

A prefektúra még közölte, a csütörtök éjszaka folyamán megvizsgált 13 személyből 8 az 1-es számú pszichiátriai klinikán, 3 beteg a Maros Megyei Kórházon belül a 2-es számú pszichiátriai klinikán, egy személy pedig a Marosvásárhelyi Sürgősségi Megyei Klinikai Kórház 1-es számú orvosi klinikáján van. A csütörtök este a marosvásárhelyi SMURD sürgősségi osztályra szállított személyek közül egy személy még mindig orvosi megfigyelés alatt áll.

A központban azonosított, orvosi ellátásra nem szoruló személyeket Maros megyében engedélyezett bentlakásos központokba helyezték át, a következők szerint: 9-et Ludason, 4-et Sepsiszentgyörgyön és hármat Alsóidecsen. Egy kedvezményezettet július 27-én este családtagjai vittek el a bárdosi központból.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?