Szociális intézmények: összesen 10 millió lejre büntettek az ellenőrzések során

Hat intézményt bezártak, hétnek bevonták, 43 szociális bentlakásos központnak pedig felfüggszették a működési engedélyét a hétfői és keddi ellenőrzések során – közölte a belügyminisztérium.  

A hatóságok hétfőn és kedden országszerte összesen 1037 kiskorúakat, időseket, fogyatékkal élőket gondozó bentlakásos intézménynél vizsgálódtak, és a feltárt szabálytalanságokért összesen 3640 bírságot szabtak ki, több mint 10 millió lej értékben – számolt be csütörtökön a belügyminisztérium.

Közleményében a tárca a munkaügyi és az egészségügyi minisztérium összesítését ismertette.
E szerint az ellenőrzött szociális létesítmény közül 43-nak felfüggesztették a tevékenységét, hétnek bevonták a működési engedélyét és hatot bezártak.

Fotó forrása: AdobeStock

Az ellenőrök összesen 13 044 gondozott állapotát mérték fel, közülük 144 személyt más intézménybe költöztettek. Kilenc esetben a hatóságok bűntetőeljárást is indítottak a feltárt szabálytalanságok miatt.
Az ellenőrzéseket a szociális felügyelet, a fogyasztóvédelem, a munkaügyi felügyelőség, az egészségügyi igazgatóságok, az élelmiszer-biztonsági hatóság és a Belügyminisztérium munkatársaiból álló vegyes bizottságok végezték

Maros megyében rossz körülmények miatt költöztették az időseket

Maros megyében 13 bentlakásos központot ellenőriztek, ebből kilenc idősek számára fenntartott intézmény. A kétnapos ellenőrzési akciók során 104 szabálysértést találtak, amelyekért összesen 257 100 lej értékű bírságot és figyelmeztetést szabtak ki – tájékoztatott a Maros Megyei Prefektúra.

A Fogyatékkal Élők Jogait Védő Országos Hatóságot értesítették a Re-Min Egyesület Căsuța lu Min Gondozási és Segítő Központjának idén májusban kiadott ideiglenes engedélyének visszavonásáról. Rossz életkörülményekre, közvetlen közegészségügyi kockázatra hivatkozva,  többek között törött ágyak és penészesedés miatt döntött így.

Fotó forrása: Pexels

A Maros megyei prefektúra szerint a központ 28 ellátottját ideiglenesen a marosvásárhelyi szociális gondozási igazgatóság veszi át, majd az érintett személyek lakóhelye szerinti Kovászna és Máramaros megyébe szállítják őket.

Kolozs megyében eddig egyet sem zártak be

Kolozs megyében 87 bentlakásos központ működik, állami és magánintézmények. Az eddigi ellenőrzések során ezek közül 12-őben tartottak vizsgálatot a bizottságok. 36 bírságot róttak ki összesen 327 500 lej értékben, és 106 figyelmeztetést is kiadtak. Többek között lejárt termékek, hiányzó dokumentumok, hiányos személyzet miatt – tájékoztatott a Kolozs Megyei Prefektúra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?