banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Eddig közel ezer szociális intézményt ellenőriztek, 11-et közülük bezártak

Az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) hétfőn és kedden összesen 998 szociális intézménynél tartott ellenőrzéseket. Tizenegyet közülük bezárt, 25-nek felfüggesztette a tevékenységét.

Az ANPIS közleménye szerint Bukarestben négy, Konstanca megyében kettő, Giurgiu, Hunyad, Máramaros, Maros és Szatmár megyében pedig egy-egy létesítményt zártak be.

A kép illusztráció | Fotó: Unsplash

Ugyanakkor a szociális felügyelet ellenőrzései nyomán felfüggesztették 11 bukaresti, hét Giurgiu megyei, két Ilfov megyei, két Temes megyei és egy-egy Arad, Konstanca, illetve Vâlcea megyei szociális intézmény tevékenységét.

A szociális létesítmények országos szintű ellenőrzését múlt héten szerdán Marcel Ciolacu kormányfő rendelte el, miután kedden több mint száz idős bentlakót mentettek ki a rendőrök három voluntari-i idősotthonból, amikor kiderült, hogy bántalmazták, éheztetették és ingyenmunkára kényszerítették őket.

Engedély nélkül működött egy idősotthon Bukarest hatodik kerületében

A szociális létesítmény 25 lakójának nem biztosítottak megfelelő életkörülményeket. Kedd esti közleménye szerint ezt a bukaresti rendőrség derítette ki lakossági bejelentés alapján.

A helyszínre kiszálltak a szociális felügyelet, a fogyasztóvédelem, az egészségügyi igazgatóság és más illetékes intézmények munkatársai. Az ellenőrzések során kiderült, hogy az otthonban a higiéniai és egészségügyi szabályokat nem tartották be, a szálláskörülmények nem voltak megfelelőek, a felszolgált ételek nem feleltek meg az előírásoknak, illetve lejárt szavatosságú élelmiszereket is kaptak az otthon lakói. „Ezek a körülmények veszélyeztethették a központban elhelyezett kiszolgáltatott személyek életét” – olvasható a rendőrség közleményében.

Az idősotthon nem tartotta be a tulajdon, a vagyon és a személyek védelmére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket sem, illetve nem volt működési engedélye. A fővárosi rendőrség tájékoztatása szerint orvosi ellátásuk után a létesítmény 25 lakóját más szociális központokba helyezték el.

A rendőrség engedélyköteles tevékenységek engedély nélküli gyakorlása és gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával indított vizsgálatot az ügyben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?