Ciolacu leváltja Maros megye prefektusát  

Felmenti tisztségéből Mara Togănelt, Maros megye nemzeti liberális párti prefektusát a miniszterelnök. Ezt maga Marcel Ciolacu jelentette be pénteken. A kormányfő egy alprefektus leváltásáról is beszélt, nevet azonban nem említett. Információink szerint Nicolae-Florin Pălășan távozhat tisztségéből, Nagy Zsigmond, Maros megye másik alprefektusa viszont maradhat. 

A prefektusok felmentéséhez kormányhatározat szükséges, a következő kormányülést elméletileg jövő csütörtökön tartják, de sürgősségi okok miatt korábbra is hozhatják. A lépés előzménye, hogy egy Maros megyei gondozóközpontban embertelen körülményeket találtak az ellenőrző szervek. Az ügyben ügyészségi vizsgálat indult. Egyébként éppen a Maros megyei prefektúra panasza nyomán indítottak eljárást a marosbárdosi gondozói központ működtetői ellen, ahol embertelen körülmények között tartottak idős és fogyatékossággal élő embereket.

A prefektúra pénteken azt közölte, hogy felmentették tisztségéből a szociális intézmények működéséért felelős megyei kifizetési és szociális felügyeleti ügynökség ügyvezető igazgatóját, Cristian Viorel Radutot, és az erdélyi megye valamennyi szociális intézményében ellenőrzéseket rendeltek el augusztus végéig.

Mara Toganel, Maros megye leváltott prefektusa Fotó: Mara Toganel Facebook oldala

Július elején robbant ki botrány a szociális intézményekben tapasztalt visszaélések miatt. Egy rendőrségi akció során több mint száz idős bentlakót mentettek ki Voluntari három idősotthonából, ahol bántalmazták, éheztették és ingyenmunkára kényszerítették őket.  A média időközben több olyan, alapítványok, magánvállalkozások által működtetett bentlakásos szociális intézményről közölt beszámolót, amely hasznot húzott az önellátásra képtelen, hozzátartozók nélkül maradt idős emberek nyomorából. Az idősotthonokban tapasztalt, közfelháborodást keltő állapotok miatt a kormány két korábbi tagja, Gabriela Firea családokért, ifjúságért és esélyegyenlőségért felelős miniszter és Marius Budai munkaügyi miniszter is lemondott megbízatásáról.

(Nyitókép: Antena3)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?