banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Elemző: az idősotthon botrányon is az AUR nyerhet

További szavazatokat nyerhet a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) az idősotthonok botrányának apropóján, miután a Szociáldemokrata Párt (PSD) tradicionalista tábor kirakatembere, nemcsak megbukott, hanem összetűzésbe került az ortodox egyházzal - véli a Maszolnak nyilatkozó politikai elemző. Szerinte nem lehet kizárni, hogy irányított, tudatosan késleltetett kampányról van szó és a PSD meggyengítése volt a feladat.     

Hogyan befolyásolhatja a politikai helyzet alakulását az idősotthonok botránya, ki veszít, s nyerhet-e valaki az ügyön? - kérdeztük Pászkán Zsoltot. A politikai elemző szerint ez az ügy elsősorban a Szociáldemokrata Párt (PSD) számára kínos és lehet politikailag káros, tekintettel arra, hogy mindkét lemondott miniszter és Marcel Ciolacu miniszterelnök is e párt tagja. 

Pászkán Zsolt szerint nehéz helyzetbe kormányozta magát a PSD Fotó: Hír TV

„Azzal, hogy a PSD-hez közelebb álló Román Ortodox Egyház a pátriárka szóvivőjén, Vasile Bănescun keresztül összetűzésbe került a PSD-n belüli tradicionalista tábor egyik kirakatemberének számító Gabriela Fireával, jelentős veszteségeket okozhat a szocialistáknak a helyi kampányokban fontos szerepet játszó kispapság szintjén, mely nem feltétlenül ért egyet Dániel pátriárka és még néhány egyházvezető – szerintük – túlságosan nyugatias irányvonalával. Márpedig egy ilyenfajta zavar további szavazatokat tolhat át az ügyben érintetlennek tűnő AUR felé, melytől a PSD éppen a kevésbé hangosan, de anyagilag rendkívül bőkezűen gyakorolt ortodoxizmusának tulajdoníthatóan kellett kevésbé tartania” - fogalmazott a budapesti Magyar Külügyi Intézet Románia-szakértője. Úgy véli, a PSD most meglehetősen nehéz helyzetbe kormányozta magát, de bízhat abban, hogy a választásokig még van egy év, s addig a választók találnak majd valamilyen más témát figyelmük lefoglalására.

Gabriel Firea politikusi jövőjére vonatkozó kérdésünkre a nagybányai születésű szakértő azt mondta: amennyiben nem indul ellene valamilyen büntetőeljárás, hiszen az ügyben nemcsak hatásköri mulasztások merültek fel vele kapcsolatosan, akkor sértettségében akár  egy tradicionalista, ortodoxista frakció kiszakításával is megpróbálkozhat  a PSD-ből, és bejelentkezhet az utóbbi egy évben erősödő szuverenista választói réteg kegyeiért. Ez ellen szól, hogy kérdéses, hány PSD-s tisztségviselő, képviselő, magasabb-alacsonyabb szintű állami alkalmazott lenne hajlandó feladni a biztos forrásokat egy olyan kezdeményezésért, melynek meglehetősen kérdéses a logisztikai-pénzügyi háttere. Ezért az a valószínűbb, hogy most a sebeit nyalogatva háttérbe szorul és egy 2024-es választások utáni visszavágásra készül fel” - mondta Pászkán Zsolt. 

Erősen kérdéses Gabriela Firea politikai jövője Forrás: Gabriela Firea Facebook oldala

Felvetettük az elemzőnek: vannak olyan vélemények is, amelyek szerint nem véletlenül került most, a kormányváltás után került nyilvánosságra az Ilfov megyei öregotthon helyzete. Ezzel kapcsolatban az elemző érdekesnek nevezte, hogy bár ezek a visszaélések, bűncselekménynek tűnő esetek már 2021 óta ismertek, nemcsak a politikusok, hanem a „progresszív” média sem figyelt fel az ügyre. Holott a mostani úthengerszerű kampánnyal szűk két hét alatt két minisztert lehetett lemondásra kényszeríteni - tette hozzá. 

Ezért nem lehet kizárni, hogy irányított, tudatosan késleltetett kampányról van szó és a PSD meggyengítése volt a feladat, hiszen korábban kirobbantva óhatatlanul belerángatta volna a miniszterelnököt adó Nemzeti Liberális Pártot is. Ugyanakkor még túl rövid idő telt el a botrány kirobbanása óta, és – egyelőre – még túl kevés információ van ahhoz, hogy rálássunk a valódi, vagy valószínűbb mozgatórugókra. Ezek feltárásához meg kell várnunk az ügyben érintettek esetleges ellentámadását és az ennek során felszínre hozott információkat” - mondta Pászkán Zsolt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?