Idősotthon botrány: 127 be nem jelentett alkalmazottat fedeztek fel

127 be nem jelentett alkalmazottat fedeztek fel idősotthonokban, emiatt a Hotnews forrásai szerint a munkaügyi miniszter a munkaügyi felügyelőséghez küldi az ellenőrző testületet. 

A munkaügyi felügyelőség és a területi munkaügyi felügyelőségek munkájának ellenőrzésére küldte az ellenőrző testületet Simona Bucura Oprescu munkaügyi miniszter pénteken, miután az idősotthonokban végzett ellenőrzések során 127 illegális alkalmazottat lepleztek le, adta hírül pénteken a Hotnews kormányzati forrásokra hivatkozva.

Fotó forrása: presidency.ro

A munkafelügyelőség vezetőjét, Dantes Bratut, akinek lemondását csütörtökön Marcel Ciolacu miniszterelnök kérte, péntektől függesztik fel, és alacsonyabb beosztásba helyezik át.

A munkaügyi minisztérium egy nappal ezelőtt jelentette be, hogy a munkaügyi felügyelőség vezetőjét, Dantes Bratut, valamint a bukaresti és nyolc megyei kifizetési és szociális ellenőrzési ügynökségek ügyvezető igazgatóit felfüggesztik tisztségükből a fegyelmi vizsgálat idejére. Ugyanakkor lemondott a Bákó megyei kifizetési ügynökség ügyvezető igazgatója.

A fegyelmi bizottság pénteken ülésezett, és amint elküldi az eredményeit, az új munkaügyi miniszter aláírja a munkaügyi felügyelőség vezetőjének felfüggesztéséről és alacsonyabb beosztásba való áthelyezéséről szóló rendeletet – közölték pénteken kormányzati források.

Kitűzte a határidőt Ciolacu az új miniszternek

Kormányzati források pénteken közölték, hogy az új munkaügyi minisztert Marcel Ciolacu miniszterelnök azzal bízta meg, hogy 2023. augusztus 31-ig dolgozzon ki egy törvénytervezetet, amely újraszabályoz mindent, ami a szociálpolitikával kapcsolatos – elsősorban az idősotthonok akkreditációját és engedélyeztetését. A forrás szerint a jövőben helyszíni ellenőrzés nélkül nem kaphat engedélyt a kérelmező.

Ugyanezen források szerint az új törvény új hatáskörökkel erősíti a szociális felügyelő és a szociális felügyelőség szerepét. Az egyik javaslat szerint feketelistát készítenének a problémásnak talált otthonokról. Egy másik felvetés szerint a szociális felügyelők inkognitóban is végezhetnének ellenőrzéseket ügyfélnek adva ki magukat.

A civil szervezetekkel jövő héten szervezik az első találkozót. Erre meghívják a Jogi Erőforrás Központot (LRC) is, azt a civil szervezetet, amely nyilvánosan leleplezte az idősotthonok borzalmait.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a csütörtöki kormányülés kezdetén a fent említett intézmények vezetőinek felfüggesztésére szólított fel, mondván, hogy az időseket és fogyatékkal élőket gondozó bentlakásos központokban végzett országos ellenőrzések „egyértelmű adatokat és tényeket” mutatnak, amelyek „határozott döntéseket” igényelnek.

Kiemelte, a legnagyobb problémákat a bukaresti központokban fedezték fel, különösen az 1-es kerületben, valamint Arad, Giurgiu, Konstanca, Máramaros, Hunyad, Teleorman és Vrancea megyében.

(nyitókép forrása: Pixabay)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?