banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Idősotthonok: a PSD szerint a liberális Raluca Turcan is felelős

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője szerint a liberális párti Raluca Turcan kulturális miniszternek le kellene mondania, mert a munkaügyi tárca korábbi vezetőjeként egyike volt azoknak a személyeknek, akik jóváhagyták azoknak az idősotthonoknak a működését, amelyekben súlyos visszaéléseket tárt fel a sajtó és az ügyészség.

Lucian Romaşcanutól azt kérdezték hétfőn az újságírók, hogy Marcel Ciolacu PSD-elnök kért-e további tisztségviselők lemondását a visszaélések nyilvánosságra kerülése után. Válaszában a szóvivő emlékeztetett arra, hogy Gabriela Firea családügyi miniszter és Marius Budăi munkaügyi miniszter vállalta a politikai felelősséget a történtekért, és önként megvált a tisztségétől.

Raluca Turcan lemondását sürgeti a PSD Fotó: Agerpres

„Úgy gondolom, hogy Turcan asszonynak is hátrább kellene lépnie, mert egyike volt azoknak, akik jóváhagyták ezeknek az idősotthonoknak a működését. (...) Nem vádolom azzal, hogy közvetlenül befolyásolta volna ezeknek az intézményeknek a tevékenységét, de vállalta a felelősséget egy olyan otthon működésért, amelyről végül kiderült, hogy borzalmak színhelye volt"- idézte az Agerpres a PSD központi székházánál nyiatkozó Romaşcanut.

A szóvivő szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség soraiban is találhatók olyan politikusok, akik érintettek ebben a botrányban. Példaként említette Clotilde Armand kerületi polgármestert, Dominic Fritz temesvári polgármestert és az Ilfov megyei tanács elnökét, akiknek fennhatósága alatt működtek 'problémás' szociális intézmények. Arra a kérdésre, hogy ez vonatkozik-e Voluntari szociáldemokrata polgármesterére, Florin Pandelére is, Romaşcanu kijelentette: „mindazokra vonatkozik, akiknek politikai felelősségük van a történtekért".

Marcel Ciolacu kormányfő szerint először látni kell a munkaügyi minisztériumnál bejegyzett összes iratot, hogy az alapján megállapítható legyen egy esetleges lemondás indokoltsága.

Raluca Turcan Facebook-oldalán hangsúlyozta, hogy amikor munkaügyi miniszter volt és a voluntari-i idősotthon működését engedélyeztették jogilag „minden rendben volt”. „Az engedélyezés aláírása ügyviteli követelmény, jogi kötelesség abban az esetben, ha a törvény által kért feltételek teljesültek a működéshez” – hangsúlyozta. Hozzátette: országos szinten több mint 5500 szociális szolgáltató van engedélyezteve, és felelniük kell azoknak, akik a szabálytalanságok eltusolásában segédkeznek.

A PNL szóvivője, Ionuț Stroe azt mondta: pártjuknak nincs oka arra, hogy bármely politikusok lemondását kérjék. „Ahogyan mi sem avatkoztunk bele a PSD politikai ügyibe, úgy arra kérjük őket, hogy a folytatásban arra a döntésekre összpontosítsanak, amelyek meg kell hozni annak érdekében, hogy hasonló esetek többé ne fordulhassanak elő” – tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?