Külföldi szakértők bevonását sürgeti a Társadalmi Párbeszédért Csoport: a PSD erőforrásai nem elegendőek a szociális rendszer átalakítására

A szociális szolgáltatások rendszerének „mélyreható reformját”, a sajtó szabad hozzáférését a szociális intézményekhez, valamint román és külföldi szakértőkből álló, hiteles vizsgálóbizottságok felállítását kérte hétfőn közzétett nyílt levelében Marcel Ciolacu miniszterelnöktől a Társadalmi Párbeszédért Csoport (GDS).

„A csegődi árvaházban és az ország számos más árvaházában történt gyermeköldöklés óta eltelt 33 év tapasztalatai azt mutatják, hogy a hangzatos nyilatkozatok ellenére a romániai szociális szolgáltatások még mindig elrettentőek. Eljött az idő, Ciolacu úr, hogy felvállalja a rendszer gyökeres megváltoztatását” – olvasható a független értelmiségieket tömörítő civil szervezet levelében.

Illusztráció: Adobe Stock

A GDS szerint egy miniszter, egy hatóságvezető vagy egy vezérigazgató leváltása szükséges ugyan, de nem elegendő a rendszer problémáinak megoldására. „Külföldi szakértőkre van szükség, az egész rendszer felépítését módosítani kell, a szakmai érvényesülés kritériumait teljesen meg kell változtatni. (...) A PSD erőforrásai ehhez nem elegendőek. Feddhetetlen embereket kell segítségük hívni” – véli a szervezet.

A GSD szerint a miniszterelnök kezdhetné a változtatásokat azzal, hogy szabad bejárást engedélyez a sajtónak az ország szociális intézményeibe, kifejezetten megköveteli és ezektől a létesítményektől, hogy teljes átláthatóságot biztosítsanak az ellenőrző hatóságokkal való kapcsolattartásuk során, illetve kezdeményezi hazai és külföldi szakemberekből álló, hiteles vizsgálóbizottságok megalakítását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?