Jégeső-elhárító rendszert telepítenének Szilágy megyében

Súlyos anyagi károkat okozott a jégeső az elmúlt években Szilágy megyében. Az időjárási és éghajlati előrejelzések szerint ezek a természeti jelenségek gyakoribbak lesznek a jövőben, ezért a Szilágy Megyei Tanács – Szatmár megye példáját követve – jégelhárító rendszer kiépítését tervezi, hogy megvédje a lakosokat és a mezőgazdasági terményeket a jégeső okozta károktól. 

A megyei tanács előkészíti a védelmi rendszer létrehozásához szükséges iratcsomót, ezt követően megkezdődik a beruházás megvalósításához szükséges további intézkedés – nyilatkozta Szilágyi Róbert, a megyei tanács alelnöke, aki megbeszéléseket tartott e témában a Szatmár Megyei Tanács képviselőivel. A szomszédos megyében ugyanis már kialakították a Horvátországban, Franciaországban és Magyarországon sikeresen alkalmazott jégesőellenes rendszert.

„Szeretnénk Szilágy megyében is ilyen jégeső-elhárító rendszert telepíteni, amely eltér az országos szinten használt rakétarendszertől, de hatékonyabb, mert kiterjed az egész megyére, nem csak egy területre. A beruházás két-hárommillió euróba kerül, és hogy ez kivitelezhető legyen, európai uniós pályázati támogatásra lesz szükségünk” – nyilatkozta az alelnök.

Fotó: Kulcsár Mária

Minden hatékony jégeső elleni védelmi rendszer, függetlenül a működési módtól (rakéta, repülőgép, ágyú), ugyanazt az aktív anyagot használja, az ezüst-jodidot. A terv szerint megyeszinten több ponton jégelhárító készülékeket helyeznének el, amelyek összeköttetésben lennének a meteorológiai állomással.

Amikor a radarkép jelzi a jégeső közeledtét, az állomás ezt továbbítja Szilágy megyének, a generátorok pedig automatikusan beindulnak, és ezüst-jodid részecskéket bocsátanának ki, amelyek a felhőbe kerülve csökkentik a vízcsepp nagyságát, megakadályozva a jégeső kialakulását.

Szilágyi Róbert elmondta, remélhetőleg a 2021–2027-es uniós költségvetési ciklusban kiépíthetik a jégvédelmi rendszert, annak érdekében, hogy a szilágysági emberek javait és a gazdaságokat megvédjék a jég okozta pusztítástól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?