Újabb tizenkét árva gyermek talál otthonra Szilágy megyében

Szilágy megyében is az árva gyermekek családi házban nőhetnek fel, amelyek az optimális fejlődés és nevelés szempontjából megfelelőbbek az intézményes nagyméretű gyermekotthonoknál.

Két éve a Szilágy Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság négy tervezetet hagyott jóvá, amely szerint a megyében megszüntetnek három gyermekotthont: a zsibóit, a szilágysomlyóit és a szilágycsehit, helyettük családi házakat hoznak létre.

Az elmúlt időszakban a Szilágy Megyei Tanács támogatásával elkészült és átadtak 13 családi házat, ötöt Zilahon, kettőt Szilágycsehben és Krasznajázon, egyet-egyet Haraklányban, Krasznafüzesen, Szamosudvarhelyen és Bogdánházán.

Fotók: Szilágyi Róbert Facebook-oldala

A közeljövőben európai uniós forrásból hasonló tíz épül, három Szilágysomlyón, kettő Szilágycsehben, egy-egy Krasznán, Nyirsiden, Szamosőrmezőn, Szamosudvarhelyen és Inón. Ezen beruházások értéke közel négymillió lej.

A múlt héten egy ilyen jellegű családi házat adtak át Bogdánházán – tudtuk meg Szilágyi Róbert-István a megyei tanács alelnökétől, aki elmondta, egy EU-s határozat szerint az országoknak arra kell törekedniük, hogy felszámolják a nagy intézményeket, és helyettük szociális otthonokat hozzanak létre.

,,E tekintetben Szilágy megye élen jár az észak-erdélyi régióban, hiszen a rosszul működő szociális intézményeket bezárjuk, helyettük olyan családi házakat hozunk létre, amelyek biztosítják, hogy az itt élő gyermekek barátságos környezetben nőjenek fel, és mindenkire megfelelő figyelem jusson. Mivel a családból kiszakított személyek, főleg a gyerekek, nehezen tudnak beilleszkedni a közösségekbe, pozitív hatással lehet a fejlődésükre, ha intézmények helyett kisebb létszámú, maximum 12 fős családi házakban nőnek fel” – nyilatkozta az alelnök. 

A Bogdánfalván kialakított családi házban 12 hét éven felüli gyermek lel otthonra, ahol a nevelőszülők mindent megtesznek azért, hogy kedvező feltételeket biztosítsanak számukra, megkaphassák a megfelelő szolgáltatásokat, a szállástól és az ellátástól kezdve az egészségügyig és az oktatásig, annak érdekében, hogy boldogabb, nyugodtabb gyermekkoruk legyen, illetve nagyobb esélyük a társadalomba való beilleszkedésre, valamint biztonságos családi környezetben érezhessék magukat.

A megyei tanács 485 000 lejt biztosított saját költségvetéséből, hogy a három hálószobával, két fürdőszobával, olvasószobával, konyhával, étkezővel és mosókonyhával, nagy udvarral ellátott családi házat mielőbb átadják.

Kapcsolódók

Kimaradt?