Így következhetett be Crevedián a pusztító gázrobbanás

Mint már ismert, szombaton este két pusztító robbanás történt a Dâmbovița megyei Crevedián, amelynek következtében két ember meghalt: az egyik röviddel később szívrohamban, a másik vasárnap a kórházban. Az első férfi felesége testének 95%-án égési sérüléseket szenvedett. 56 ember megsérült, köztük 39 tűzoltó, két rendőr és két csendőr. A sérültek közül hétfőn reggelre 12-t már átszállítottak külföldi kórházakba, a hozzátartazóik költségeit az állam finanszírozza. Közben kiderült az is, hogy az autógáz-töltőállomás engedély nélkül működött. De hogyan is következhetett be a robbanás?

A robbanások idején a papíron 2020 ősze óta bezárt, de illegálisan tovább működő crevediai autógáz-töltőállomáson három PB-gázt tároló tartálykocsi állt, amelyek közül kettő az utcán volt elhelyezve. Az egyik tartálykocsiból a másikba történő gázáteresztés közben az egyik tartálykocsi alatt az udvaron tűzforrás keletkezett. Valószínűleg egy cigaretta volt az – állítják a források.

A telephely munkatársait állítólag megpróbálták eloltani a tüzet, négy alkalmazott pedig kiment az utcára, hogy megállítsa a forgalmat. Ekkor történt az első robbanás. Közel egy óra elteltével – ezalatt a mentők és tűzoltók a helyszínre érkeztek – egy második robbanás történt, amely sokkal erősebb volt, és több embert sebesített meg.

Fotó: képernyőmentés

„Amennyire én tudom, óriási lett volna a veszélye annak, ha mindhárom tartályban egyidejűleg történik robbanás, ami még pusztítóbb hatású lett volna. Ezt mindig is hangsúlyozni fogom. Elmentem a kórházba és beszéltem a sérültekkel, akik a helyszínen voltak, és elmondták, mi történt. Nehéz szavakat találni arra, hogy hangsúlyozzam hősiességüket” – mondta Cătălin Predoiu belügyminiszter.

A crevediai autógáz-töltőállomás a Flagas Kft. nevű cég tulajdonában van. A tulajdonos nem más, mint Ionuț Daniel Doldurea, Caracal PSD-s polgármesterének a fia. A vállalatot a katasztrófavédelmi felügyelet többször megbírságolta a tűzvédelmi intézkedések be nem tartásával kapcsolatos szabálytalanságok miatt, és 2020. szeptember 30-án a cég bejelentette a hatóságoknak, hogy bezárja a crevediai munkapontot.

A Flagas Kft. az elmúlt 5 évben több mint 1,6 millió lej értékű szerződést kötött közvetlen vásárlás útján a főként PSD-s polgármesterek által vezetett községek önkormányzataival. 2022-ben a Flagas Kft. forgalma 595 907 886 lej, nyeresége pedig 32 782 166 lej volt – tette közzé a HotNews hírportál.

Ionuț Daniel Doldurea 5 másik cégnek is részvényese, amelyek közül háromnak ugyanebben az időszakban több mint 2,8 millió lej értékű szerződése volt a főként a PSD által irányított önkormányzatokkal.

Caracal polgármestere, Ion Doldurea vasárnap délután bejelentette, úgy döntött, hogy felfüggeszti a PSD tagságát, és hallgatólagosan visszalép minden más politikai tisztségből is.

A sajtóban már vasárnap délben napvilágot láttak azok az információk, amelyeket a hatóságok csak estére erősítettek meg, miszerint az autógáz-töltőállomás engedély nélkül működött.

Ugyanakkor a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) is bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, szerinte ugyanis az ellenőrző szervek vezetőinek körében megfogalmazódik a korrupciós gyanúja, amiért mindennemű engedély hiányában engedték működni a telephelyet.

Az ügy miatt országos felháborodás alakult ki, mert ismét kiderült, hogy Románia képtelen ellátni egy ilyen baleset égési sérültjeit. Nyolc évvel a Colectiv-tragédia után még mindig nem épültek meg azok a kórházak, amiket akkor a kormány megígért és azóta állandó politikai kampány témája, hogy a határokon belül is megfelelő minőségű és elegendő ágyszámmal rendelkező egészségügyi központok jöjjenek létre a súlyos égési sérültek kezelésére.

Hétfőn reggelre a crevediai robbanások 58 sérültje közül 12-t külföldre szállítottak. A hivatalos jelentések szerint a sérültek közül 10-nek válságos az állapota.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?