Arafat: az első robbanás után a tűzoltók szabályosan jártak el; ezt azonban a katonai főügyészség vizsgálja

A tűzoltók szabályosan jártak el a crevediai első robbanás után – jelentette ki vasárnap Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának vezetője. Arafat kijelentette, a tűzoltói szakma gyakorlása bizonyos kockázatokkal jár, annak ellenére, hogy különböző technikákkal – például tűzoltórobotok használatával – megpróbálják minimálisra csökkenteni a veszélyt.

Raed Arafat a sajtó érdeklődésére kifejtette, az első robbanás után Bukarest-Ilfov megye tűzoltóparancsnokai irányították a beavatkozást, majd a helyszínre érkezése után ő maga vette át a parancsnokságot. A tűzoltók szabályosan jártak el az első robbanás után: a tűz terjedésének megakadályozására, a lakosság kimenekítésére és a károk mérséklésére koncentráltak. A tüzet ugyanis nem is próbálhatták meg teljesen eloltani mindaddig, amíg a gáz el nem égett. A következő tartály felrobbanását az ilyenkor szokásos eljárás szerint úgy igyekeztek megakadályozni, hogy megpróbálták lehűteni. „Azonban sajnos a tartály felrobbant” – tette hozzá.

Fotó: Agerpres

A DSU vezetője kifejtette, a ciszterna hűtéséhez három tűzoltórobotot vetettek be, hogy minimálisra csökkentsék a személyi sérülés veszélyét, és amikor a robotok működésbe léptek, a tűzoltók visszavonultak a helyszínről. „Sajnos vannak kockázatos beavatkozások. Ha önök olyan beavatkozásokat akarnak, amelyek nulla kockázatot jelentenek a tűzoltókra nézve, akkor nem tudják, miről beszélnek. Itt tűzről, robbanásokról, bajokról van szó. Nem lehet arra számítani, hogy a tűzoltók semmilyen veszélynek nincsenek kitéve” – mondta Arafat.

Kifejtette, a tűzoltóknak és a csendőröknek a beavatkozás közben azzal is foglalkozniuk kellett, hogy távol tartsák a sajtó képviselőit a helyszíntől, mert különben „sajnos újságírók is lettek volna az áldozatok között”.

Azonban in rem bűnügyi eljárást indított a crevediai robbanások ügyében a bukaresti katonai törvényszéki ügyészség. Az ügyészek azt vizsgálják, hogy történt-e bűncselekmény a tűzoltók beavatkozásával összefüggésben - közölték ügyészségi források az Agerpres hírügynökséggel.A crevediai szerencsétlenség ügye időközben a bukaresti katonai főügyészséghez került, amely jelenleg azt igyekszik kideríteni, hogy betartották-e a szabályos eljárást a tűzoltói beavatkozás során.

Amint arról beszámoltunk, 58 sérültje és két halálos áldozata van a Dâmboviţa megyei Crevedia egyik autógáz-töltőállomásánál történt robbanásoknak. A sérültek közül 43-an belügyi alkalmazottak: 39 tűzoltó, két rendőr és két csendőr.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?