Legfőbb ügyész: a katasztrófa forgatókönyve az első vizsgálatok alapján

A robbanást egy sofőr okozta, aki tömlővel akarta a cseppfolyós gázt áttölteni egy üres tartályba, ismertette a crevediai tragédia kapcsán tartott első vizsgálatok eredményeit Alex Florența legfőbb ügyész.

A
vállalat az engedélyek visszavonása után a helyszínt tartálykocsik parkolására jelölte ki, hogy a sofőrök ott éjszakázhassanak. Az eddig elvégzett vizsgálatokból kiderül, hogy a vállalat telephelyén az alkalmazottak bizonyos helyzetekben, a lezárás ellenére végeztek különböző műveleteket.

A legfőbb ügyész közlése szerint szombat este a crevediai telephelyen négy olyan nepáli származású alkalmazott tartózkodott, akiket a munkaszerződésük szerint más munkapontokon foglalkoztatott a cég.

A helyszín a robbanás után | Fotó: Agerpres

A robbanások előzményeiről elmondta: szombaton a telephelyre három tartálykocsi érkezett, az egyik színültig volt gázzal. Ez utóbbi kamion sofőrje a jármű kerékhibájára hivatkozva át akarta tölteni a gázt egy másik tartálykocsiba, és egy másik sofőrrel együtt az ehhez szükséges tömlőt is felszerelte.

A művelet közben eddig még tisztázatlan körülmények között egy tűzforrás miatt lángra lobbant a tartálykocsi. A két sofőr riasztotta a négy nepáli alkalmazottat, hogy segítsenek nekik eloltani a tüzet és leállítani a forgalmat a telephely melletti úton, ám ekkor a tartálykocsi felrobbant – részletezte az eddigi vizsgálatok eredményeit Alex Florenţa.

Az első robbanás a szemtanúk szerint az utcára lökte a lángokat, és az incidens első áldozatait okozta. Körülbelül egy órán belül rendőrségi csapatok, több tűzoltóautó jelent meg, elkezdték a terület biztosítását. Ezt követően egy második robbanás következett be, amely még több sérülést és súlyos károkat okozott a környező ingatlanokban és két épületben.

A legfőbb ügyész vasárnap este bejelentette, hogy az ügyészség vizsgálja a szombat este felrobbant crevediai LPG-állomást működtető vállalkozás tevékenységét és azt is, hogy milyen ellenőrzéseket végeztek a hatóságok a telephely 2020-as bezárása után.

Sajtótájékoztatóján Alex Florenţa elmondta, az LPG-állomást működtető cégnek 25 telephelye van az országban. Ezek egyike a crevediai, amelyik azonban 2020-ban elveszítette a tűzvédelmi engedélyét, ezért a hatóságok a bezárását kérték.

A legfőbb ügyész hozzátette, hogy a nyomozás gondatlanságból elkövetett rongálás bűncselekményére is kiterjed. A vizsgálatokat megnehezíti, hogy a további gázszivárgások veszélye miatt a helyszínt a katasztrófavédelem lezárta - magyarázta.

Alex Florenţa elmondta azt is, hogy a rendőrség több tanút kihallgatott és házkutatásokat tartott, többek között a crevediai polgármesteri hivatalban és az LPG-állomás két tulajdonosának otthonában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?