Fejlesztések Szilágy megyében – Rekord költségvetéssel vágnak neki az évnek

Az idei költségvetésből csaknem 240 millió lejt különített el fejlesztésre Szilágy Megye Tanácsa. Szilágyi Róbert-István RMDSZ-es alelnök elmondta: amint aláírják a finanszírozási szerződést a Regionális Operatív Programon keresztül, újabb 400 millióval bővül ez az összeg, ezáltal megközelítőleg 600 millió lejes költségvetésre számíthatnak, melyet fejlesztésekre fordítanak.

Az útfelújítások kapcsán az alelnök ismertette: A Regionális Operatív Programon (POR) keresztül számos pályázatot nyertek meg, ezáltal az elmúlt évben befejezték azokat az útfelújítási munkálatokat, melyeknek szerződését az előző finanszírozási ciklusban írták alá. Csak a 42 kilométer hosszú Szilágynagyfalu–Kraszna-Zilah-Karika 191C útvonal egy részén zajlik még a korszerűsítés saját költségvetésből, mert az európai unió irányába már elszámoltak a kivitelezéssel. „A határidő június, ezért a munkálat költségét befoglaltuk az idei költségvetésbe, hogy mihamarabb befejezhessük ezt az útszakaszt is” – nyilatkozta Szilágyi Róbert.

A szerző felvételei

A megyetanács saját költségvetéséből folytatják a Kásapatak – Vármező (Bucium) – Felsőegregy (Agris) - Alsóegregy (Romanasi) DJ 108A közti útszakasz felújítását. A tavaly 2 kilométeres távon modernizálták az utat, amint aláírják a finanszírozási szerződést a Regionális Operatív Programon keresztül, folytatják a munkálatokat.

„A megpályázott útszakaszok felújításának értéke 80 millió euro, ami azt jelenti, hogy az idei útfelújításokra 400 millió lejt fordítunk. Mindemellett számos híd van kivitelezés alatt, ezekre az Anghel Saligny programon keresztül nyertünk támogatást. Ami a magyarok által lakott településeket érinti, szintén az Anghel Saligny program révén korszerűsítjük a Kraszna – Máron - Valkó 191G megyei útszakaszt. Szilágy Megye Tanácsa az elmúlt héten aláírta a finanszírozási szerződést, és már kiadta az építési engedélyt a tervezett 11,6 km hosszú szakaszra. A beruházás összértéke csaknem 14 millió euró, és amint az időjárás lehetővé teszi, megkezdődnek a munkálatok. A korszerűsítés során kiépítik a támfalakat, kicserélik a hidakat és kialakítják a kereszteződéseket. A kivitelező az átadást követően 3 év garanciát vállal a felújított szakaszra” – ismertette Szilágyi Róbert, aki hozzátette: a megkezdett felújításokat szeretnék az idén befejezni, már elkészültek a tervek, a kivitelező is rendelkezésre áll, mert a közbeszerzéseket még a tavaly lebonyolították. Az utóbbi útszakaszt illetően csaknem 64 millió lejes beruházásról van szó, és a közlekedés szempontjából nagy előnyt jelent a Berettyó-menti térség lakóinak, ugyanis a jövőben nem csak Hosszaszó – Ráton útvonalon lehet majd Szilágysomlyót és a megye északi részét megközelíteni, hanem Kraszna és Valkó 191G útszakaszon is, ezáltal a Berettyó-mente bekapcsolódik a nagy megyei úthálózat forgalmába, el egész Zilahig.

Elkészült a kivitelezési szerződés a 109P útszakaszra is, így a Regionális Operatív Programon keresztül elkezdődhetnek a munkálatok a DN1H országúttól Halmosd – Kaznacs – Ipp – Zovány – Zoványfürdő - Kémer és Szatmár megye határáig. A megyetanács befoglalta a költségvetésébe ennek kivitelezését, mert amint aláírták a szerződést, már elkezdhetik a munkálatokat a csaknem 40 kilométeres szakaszon. Ennek kivitelezése a nyertes cég szerint egy év alatt megvalósulhat. „Ha februárban aláírjuk a szerződést, akkor ezeket a munkálatokat elindíthatjuk és év végéig nagyrészét be tudjuk fejezni. Mindez azt jelenti, hogy az idei költségvetésnek a megyét érintő fejlesztési részlege meghaladja a 600 millió lejt. A tavalyi évhez képest szintén egy rekord évünk lesz ebből a szempontból, ami annak köszönhető, hogy kellő időben elindítottuk a folyamatokat, mert bár még nem írtuk alá a finanszírozási szerződést, nekünk már megvannak a kivitelezőink. Mindez annak köszönhető, hogy tanultunk az előző ciklusból, amikor csak a szerződés aláírása után kezdtük meghirdetni a közbeszerzést a tervezésről, a kivitelezésről, így időeltolódásokba ütköztünk” – számolt be Szilágyi Róbert.

Szilágybagost érintve folytatódik a Szilágynagyfalu – Szilágybagos –Alsóvalkó 191D útszakasz teljes korszerűsítése. Valkótól Kolozs megye határáig felújították az utat, idén Nagyfalu és Valkó közötti szakaszt foglalták tervbe, hogy ezen az úton kiváló körülmények között lehessen közlekedni Kolozs megye határáig. Hasonló korszerűsítésre készülnek a 109N szakaszon, amely Almás községet köti össze Kolozs megyével, a Csucsa irányába vezető megyei úttal. A 108N Almásnyírestől (Mesteacan) a 108A-ig vezető földutat is járhatóvá teszik, ezáltal a Meszesen túl lévő települések lakói hamarabb csatlakozhatnak a kolozsvári körforgáshoz, mert eddig csak Hunyad megyén keresztül, Bánffyhunyadon keresztül juthattak el a Kolozsvárra vezető főúthoz.

A megyetanács másodjára hirdette meg a Kusaly községet Szatmár megyével összekötő 900 méter szakasz felújítását, és ezúttal jelentkezett egy kivitelező, aki remélhetőleg mihamarabb befejezi a kevesebb mint 1 kilométeres táv korszerűsítését, melyet eddig jelentkező hiányában nem tudtak megvalósítani.

„Sok helyen elmondtuk, és kész adatokkal alá tudjuk támasztani, hogy az elmúlt 3 évben több mint 600 millió lejt fektettünk infrastrukturális beruházásokba: megyei utakba, egészségügyi és szociális intézményekbe, melyek a megyei önkormányzat alárendeltségéhez tartoznak. Ezzel az összeggel, és az idei 600 millióval, csaknem 1,2 milliárd lejt fordítunk a megyére. Ilyen nagy befektetés nem volt az elmúlt 30, vagy talán 50 évben. Ezidáig nem volt annyi beruházás, mint amennyit ebben a mandátumban végeztünk, és azt hiszem, ez meglátszik a szilágyságiak mindennapi életén is” – zárta Szilágy Megye Tanácsának alelnöke. 

(A nyitókép illusztráció | Fotó: AdobeStock)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?