Jelentős összegből gazdálkodik idén Kézdivásárhely

Kedden tartotta januári ülését Kézdivásárhely tanácsa, a megbeszélés legfontosabb pontját a 2024-es költségvetés elfogadása képezte. Az udvarterek városa idén jelentős, 164 millió lejes büdzséből gazdálkodhat, az összeg oroszlánrészét az Európai Uniós pályázatok és célirányos kormánypénzek képezik.

A testület több napirendi pontot vitatott meg és fogadott el, az idei költségvetés is megkapta a tanácsosok szavazatát Bokor Tibor polgármester előterjesztése szerint.

Az elöljáró kifejtette: tavaly is hatalmas volt a város költségvetése, de az idei 38 százalékkal magasabb, 164 881 660 lejt tesz ki. Ebből az összegből működésre 50 459 110 lejt (a büdzsé 30%-át), fejlesztési célokra pedig 114 422 550 lejt (70%) fordítanak, ez utóbbi tétel tíz százalékkal magasabb, mint 2023-ban volt, amikor működésre 48 millió, míg fejlesztésekre 71 millió lej ment el.

Fotó: Wikipedia

Kézdivásárhely idei költségvetése négy pilléren alapszik: saját bevételek (43,7 millió lej), EU-s források (49,08 millió lej), állami finanszírozás (68,4 millió lej) és saját megtakarítás az előző évről (3,7 millió lej).

A polgármester területekre felbontva is ismertette a költségvetést. Az előterjesztése szerint a helyi közigazgatásra 13,6 millió, közszolgáltatásokra 956 ezer, banki hitelek és költségek törlesztésére 1,1 millió, közrendre és közbiztonságra 1,4 millió, az oktatásra 31,1 millió, egészségügyre 7,7 millió, kultúrára és sportra 14,1 millió, szociális kiadásokra 7,8 millió, lakásokra és kommunális közfeladatokra, valamint fejlesztésekre 66,4 millió, környezetvédelemre 4,6 millió, erdő- és legelőgazdálkodásra 773 ezer, utakra 14,7 millió, míg turizmusra 102 ezer lej lesz fordítva az idei esztendőbe. Minden esetben az összegek tartalmazzák a fejlesztésekre szánt keretet, a kultúra és sport tételnél például a városháza által kiírt pályázatokra szánt pénzösszegeket is.

A kulcsszó a fejlesztéseken van, ezen a téren egyedül a közigazgatásra szánt pénznél billen át a mérleg a működésre, de még így is 39 százaléka az erre szánt pénznek fejlesztésre megy el.

A polgármester ezt követően felsorolta azokat a munkálatokat, amiket EU-s pályázati pénzből, illetve a központi költségvetésből származó pénzekkel valósítanak meg. Az elöljáró szerint a városháza épületének az energetikai korszerűsítését is szeretnék megvalósítani, ez 5 045 780 lejből valósul meg. A hulladékgazdálkodás modernizálása digitalizált szemétszigetek révén valósul meg, ezeket 1 463 560 lejért vásárolják meg, míg a várost kiszolgáló digitális, informatikai infrastruktúra kiépítése 2,38 millió lejbe fog kerülni. Több olyan projekt van, amelynek a befejezése idén várható, ilyen a járóbeteg-rendelő bővítése, a Székely Katonanevelde korszerűsítésének a befejezése, vagy az úgynevezett Dac-tó szabadidő-központtá való átalakítása, ezek a tételek is megjelentek a felsorolásban, jórészt részösszegek formájában, hiszen szerencsére a pénzeket sikerült elkölteni. Így jelenik meg az új bölcsőde építésére szánt ötmillió lejes tétel is, az épület elkészült, jórészt a berendezése maradt hátra.

Az ún. Dac-tóból szabadidőközpont kell legyen – még idén | A szerző felvételei

Az oktatásra is bőven jut pénz, hiszen 6 336 510 lejből felújítják az Apor Péter Szaklíceum patinás épületét, de uniós pénzekből lesz megoldva a Manócska Napköziotthon energetikai korszerűsítése is, amire 5 189 250 lej áll rendelkezésre. Ez mellett 4 750 290 lej értékben fog a város az egyetem előtti oktatási és más kapcsolódó intézmények számára bútorokat, taneszközöket és digitális felszereléseket vásárolni. Szintén uniós pénzből létesítenek elektromos autóknak töltőállomást, ez a tétel 723 060 lejt tesz ki.

Jelentős pénzre számít a város a kormánytól is, a közel hetvenmillió lejből azonban 51 646 990 lej célirányos, ezt a városhoz tartozó településeken a gázhálózat kiépítésére szánják. A közvilágításra a Környezetvédelmi Alaptól kapott Kézdivásárhely 3 137 090 lejt, ebből a pénzből folytatják a lámpatestek cseréjét energiatakarékos égőkre. Korábban mintegy ezer lámpatestet kicseréltek már.

A Bem József utca kapcsán még elmaradás van a kivitelezővel szemben, amely szintén el kell végezzen pár apró munkálatot: az útra fel kell festeniük a végleges jelzéseket, táblákat kell kihelyezniük. A munkálat lezárását követően 1,6 millió lejt utalnak a kivitelező cégnek, ami a korábban elvégzett munkálatok részértékét is tartalmazza. Szintén kormánypénzből valósul meg egy másik korszerűsítési munkálat is, a Molnár Józsiás iskola energetikai felújítására 3 385 000 lej áll rendelkezésre.

E nagyobb, összesített, négymillió lejre rúgó tételt képvisel az Eminescu utca korszerűsítésének a befejezése, a központban lévő négy-öt udvartér újraburkolása, a Szőcs József utca korszerűsítése és a területek rendezése a Stadion utcai inkubátorház és a járóbeteg-rendelő körül. A helyiek által csak Piac utcának nevezett Szőcs József utcában időszerű a beavatkozás, hiszen ebben az utcában hiányzik a csatornázás. Annak kiépítését követően ez az útszakaszt is újraalapozzák és aszfaltozzák. Ami a területrendezéseket illeti, a polgármester szerint ezzel nagyjából véget ér – a Csernátoni úton levő tömbházak mögötti terület kivételével – a folyamat.

Területrendezés lesz az inkubátorház környékén

A költségvetésbe azok az összegek – amelyek szintén több tízmillió lejre rúgnak – nincsenek belefoglalva, mivel a városháza várja a kormányfinanszírozás folyósítását – tette hozzá zárszóként Bokor Tibor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?