banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

FRISSÍTVE: Eredménytelen volt a tárgyalás, folytatódik a sztrájk

„A tanügyi alkalmazottak bérének 25 százalékos emelését és garanciát arra, hogy új bértörvényben egy kezdő tanár fizetése az országos bruttó átlagbérről indul” – ismételte meg követeléseiket Simion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke csütörtök koraeste, miután délután újabb tárgyalást tartottak a kormány képviselőivel. FRISSÍTÉS: Dan Cărbunaru, a kormány szóvivője bejelentette, hogy sürgősségi kormányrendelettel emelik meg a kisegítő személyzet béreit, de a pedagógusoknak továbbra is csak kiegészítő juttatásokat tudnak kínálni a bértörvény elkészültéig.

 

Fotó: FSLI

A hétfő óta tartó pedagógussztrájk okán zajló egyeztetésekben nem léptek előre a felek, mert miközben a szakszervezetisek ragaszkodnak az azonnali béremeléshez, a kormány nem újított korábbi ajánlatán. „Amikor a kormány egyértelmű határozattal lép elénk, akkor kollegáim eldöntik, hogy felfüggesztik-e a sztrájkot” – idézte Marius Nistort, a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség elnökét a központi sajtó. A szakszervezetek képviselői abban bíznak, hogy ha a kormány pénteken visszahívja őket, akkor „jóérzésű” lesz a javaslatuk is.

Az Agerpres beszámolója alapján Marius Nistor úgy fogalmazott: most a kormány térfelén van a labda. „Mi ismertettük álláspontunkat. Várjuk a kormány elemzését és a válaszát” – jelentette ki.

Még a csütörtök délutáni tárgyalások előtt Klaus Iohannis államfő azt üzente a tanároknak, szülőknek és diákoknak, hogy javulni fognak a dolgok az oktatási rendszerben, és megismételte, hogy a pedagógusok béremelési követelései jogosak, de a problémát nem lehet azonnal megoldani.

Eközben a csütörtökön Kolozsváron tartózkodó Nicolae Ciucă kormányfő is a tanárok megértését kérte, kijelentve: nyitottak az egyeztetésekre, de nem fog olyasmit ígérni, amit nem lehet megvalósítani. A miniszterelnök szerint Romániának jelentős gazdasági növekedése volt az utóbbi időben, és országnak továbbra is stabilitásra van szüksége mind gazdasági, mind szociális szempontból, hogy tovább fejlődhessen. „Ha tanítóink és tanáraink nem értik meg, hogy ez a valóság, és még mindig szükségünk van stabilitásra, politikai stabilitásra, a társadalmi élet stabilitására, stabilitásra minden egyes ember, minden egyes város életében, hogy építkezni tudjunk, akkor én ennél többet nem tehetek” – summázta Nicolae Ciucă.

Mint arról beszámoltunk, Marian Neacşu kormányfőtitkár korábban azt nyilatkozta, a szerdai egyeztetésen közölték a szakszervezeti vezetőkkel, hogy a kormánynak jelenleg nem áll módjában fizetésemelést vagy új bérpótlékokat adni a tanügyi alkalmazottaknak, de felajánlott egy juttatást, amelyet két részletben folyósítanának. A pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet júniusban 1000 lej, októberben 1500 lej értékű, úgynevezett szakmai utalványkártyát kapna, a kisegítő személyzet pedig 500-500 lejt kapna ugyanebben a formában.

Dan Cărbunaru kormányszóvivő leszögezte: a kormány emelni akar és emelni is fog a tanárok fizetésén. Rámutatott arra, hogy július 15-éig elkészül az új közalkalmazotti bértörvény tervezete, amelybe a tanügyi alkalmazottak által kért béremeléseket is belefoglalják.

FRISSÍTÉS: Dan Cărbunaru csütörtök este sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a pénteki kormányülésen sürgősségi rendelettel fogadják el a tanügyi rendszerben dolgozó kisegítőszemélyzet bérének kilenc százalékos emelését, ugyanakkor a pedagógusok júniusban egy ezer lejes prémiumot kapnak munkásságukért, amit októberben egy újabb, 1500 lejes kiegészítő juttatásban részesülnek. Azonnal béremelést viszont továbbra sem „ajánlanak”, újfent leszögezte, hogy július 15-ére elkészül az új bértörvény, amelybe belefoglalják a pedagógusok bérének megemelését is. Ezt prioritásként kezelik majd, így szeptember elsején meg is vitatja majd a parlament. A sajtótájékoztatón felmerült kérdések között kiemelték, hogy az ajánlatok továbbra sem közelítenek egymáshoz. Ezzel kapcsolatban Cărbunaru kijelentette: „nem vagyunk a piacon. Mi ismertetjük azokat a releváns lépéseket, amelyeket megtehetünk.” Meglátása szerinte nem tekinthető sértőnek az, hogy plusz juttatásokat kínálnak a pedagógusoknak, mint ahogyan az sem, hogy több olyan lépést dolgoztak ki, amelyek a tanügyi rendszerben dolgozókat segítik. Szerinte „konkrét perspektívát kínáltak” úgy rövid, mint hosszútávon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?