Cătălin Drulă: a kormány megdöbbentő módon dacol a tanárokkal

A tanárokkal szembeni tisztelet hiányáról árulkodik a kormánynak az oktatási szakszervezetekkel folytatott szerdai tárgyalásokon tett ajánlata – jelentette ki a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Cătălin Drulă a B1 TV-nek adott szerda esti nyilatkozatában rámutatott, a pedagógusok béremelési követelései jogosak, a kormány azonban „megdöbbentő módon dacol a tanárokkal”, olyan ajánlatokkal áll elő, amelyek a tisztelet teljes hiányáról árulkodnak.

Fotó: Agerpres

Az ellenzéki párt vezetője bírálta, hogy a kormány „a második brigádot” küldte el a szakszervezeti vezetőkkel folytatott szerdai egyeztetésre. Mint mondta, a koalíciós pártok vezetői, Nicolae Ciucă jelenlegi és Marcel Ciolacu jövendőbeli miniszterelnök ehelyett az új kormány megalakításáról szóló tárgyalásokon vettek részt, bár szombaton a kormányfő még azt közölte, hogy a tanügyi helyzet rendezéséig felfüggesztik ezeket.

Drulă szerint a kormánynak nem áll szándékában reformokat végrehajtani. Mint hangsúlyozta, az új közalkalmazotti bértörvény kidolgozása célkitűzésként szerepel az országos helyreállítási tervben, és már meg kellett volna vitatni, a kabinet azonban „ezzel a mérföldkővel is megkésett”.

Mint írtuk, Marian Neacşu kormányfőtitkár a tanügyi szakszervezeti szövetségek vezetőivel folytatott szerdai egyeztetések után bejelentette, a kormánynak jelenleg nem áll módjában fizetésemelést vagy új bérpótlékokat adni a tanügyi alkalmazottaknak, de felajánlott egy juttatást, amelyet két részletben folyósítanának. A pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet júniusban 1000 lej, októberben 1500 lej értékű, úgynevezett szakmai utalványkártyát kapna, a kisegítő személyzet pedig 500-500 lejt ugyanebben a formában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?