Egy diák meghalt és több súlyosan megsérült, amikor részben összeomlott a Tamási Áron Gimnázium bentlakása

Szörnyű tragédia rázta meg Székelyudvarhelyet hétfőn délután: amint a Maszolon részletesen beszámoltunk róla, részben összeomlott a Tamási Áron Gimnázium bentlakása. A romok négy diákot temettek maguk alá, egyikük meghalt, egy diáklány életéért pedig a Marosvásárhelyi Klinikai Sürgősségi Kórházban küzdenek az orvosok.

Az omlás hétfőn délután 16 órakor történt, éppen a délutáni kimenő idején, ennek köszönhető, hogy nem volt több diák az épületben.

A mentés bő három órán át tartott, a mentők mellett hivatásos és önkéntes tűzoltók is részt vettek. Miután mind a négy diákot kiemelték a romok alól, a mentést leállították.

Két sérültet a székelyudvarhelyi kórházban kezelnek, egy harmadikat pedig nagyon súlyos állapotban Marosvásárhelyre szállítottak.

Fotó: katasztrófavédelem

A bentlakás körül csatornázási munkálatok zajlanak. Sokak szerint az épület fala mellé ásott mély gödör miatt bomlott meg az épület statikai egyensúlya és következhetett be a tragédia.

A Hargita megyei rendőrség közölte: gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés gyanújával indult nyomozás az ügyben egy ügyész irányításával. Az ügyet átvette a Marosvásárhelyi Ítélőtábla. 

Diákok már napokkal ezelőtt jelezték, hogy repedések jelentek meg a falakon. Hétfőn délután is riasztották a nevelőt, hogy egyre nőnek a repedések, és amikor a felügyelő odament, hogy megnézze, abban a pillanatban összeomlott az épület.

A negyedik diák után kutatnak a romok alatt Székelyudvarhelyen

‼ A negyedik diák után kutatnak a romok között Székelyudvarhelyen a Tamási Áron Gimnázium összeomlott bentlakása alatt. Három fiatalt már kimentettek, az egyikük állapota nagyon súlyos, őt a marosvásárhelyi kórházba szállítják. #Maszol #Székelyudvarhely #tragédia

Közzétette: Maszol.ro – 2023. december 18., hétfő

A tragédia miatt részvétet nyilvánított Novák Katalin magyar és Klaus Iohannis román államfő, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és több száz közéleti szereplő. Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere tizenkét órával azután, hogy kiderült, halálos áldozatot is követelt a szerencsétlenség, még nem fejezte ki együttérzését a gyászoló családdal.

A Hargita megyei prefektúrán kedden reggelre behívták az ügyben érintett összes hatóság és intézmény képviselőjét, hogy kielemezzék, milyen munkálatok és milyen engedélyek nyomán zajlottak az összeomlott épületnél. Információink szerint a délután folyamán a prefektúra közleményben tájékoztatja a nyilvánosságot.

Kelemen Hunor és Klaus Iohannis is gyors és szigorú vizsgálatot sürgetett az ügyben, Ligia Deca tanügyminiszter pedig bejelentette, a szaktárca minden segítséget megad a tanintézetnek.

Gyászol a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Líceum, ebbe a tanintézménybe járt az a 17 éves fiú, aki életét veszítette hétfőn délután, miután részlegesen összedőlt a Tamási Áron Gimnázium bentlakása és ő a romok alá került.

„Intézményünk gyászol. Ilyen tragédia nem szabadott volna megtörténjen. Egy fiatal élet, tele álmokkal, romba dőlt” – kezdi a Facebookon közzétett búcsúzóját a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Líceum. „Iskolánk diákja volt, így még fájdalmasabban érinti közösségünket, diákjainkat, de a várost is ez a felfoghatatlan hír”, olvasható a bejegyzésben.

December 19-én, kedden 18 órától a Művelődési Ház kiállítótermében a karácsonyi kiállítás megnyitóján emlékeznek meg az elhunyt diákról, egy-egy szál virággal róva le kegyeletüket.

(Nyitókép: Szász Csaba)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?