Deca: a felelősség megoszlik az egyház és az önkormányzat között

Nem végeztek szeizmológiai vizsgálatokat a bentlakásépületen, amelynek hétfőn részben leomlott a fala – nyilatkozta Ligia Deca oktatási miniszter, aki kedden Székelyudvarhelyre látogatott. A miniszter szerint a tulajdonos katolikus egyház és az önkormányzat egyaránt felelős, számol be az Agerpres.

Ligia Deca tanügyminiszter Székelyudvarhelyre látogatott kedden a Tamási Áron Gimnázium bentlakásában hétfőn történt tragédia miatt, melyben egy fiú életét vesztette a leomlott fal romjai alatt. A miniszter azt nyilatkozta, hogy mivel az érintett épületek a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség tulajdonában vannak, és a helyi önkormányzat bérelte őket, így a biztonságossá tételükért a tulajdonos és az épület kezelője között megoszlik a felelősség.

Fotó: Szász Csaba„Földrengés-biztonsági szempontból nem mérték fel az épületet. Az összes iskolaépületről megvan a nyilvántartásunk, amit az Oktatási Minisztérium honlapján közzéteszünk, és eszerint a bentlakás épületét nem vizsgálták, nem sorolták be szeizmikus kockázat szerint. (...) Ez a tulajdonos vagy az adminisztrátor felelőssége lett volna. Nem végezték el” – mondta Ligia Deca.

A miniszter azt is elmondta, hogy létezik jogszabály, amely lehetővé teszi a kockázat felmérését földrengés-biztonsági szempontból, rendelkezésre állnak források, és felszólította a helyi önkormányzatokat, hogy használják fel ezeket a forrásokat mind szakértői véleményezés céljából, mind pedig állagjavító munkálatok elvégzésére azon középületeken, ahol oktatási tevékenységet folytatnak.

A miniszter beszámolt továbbá, hogy kiküldi a helyszínre a tárca ellenőrző testületét, amely megvizsgálja, betartották-e az illetékesek az oktatási törvény és az ehhez kapcsolódó másodlagos jogszabályok előírásait. „Ez az eljárás ilyen esetekben” – magyarázta. Deca hozzátette, ki kell derülnie, hogy kiket terhel a felelősség a történtekért, és a vétkeseket meg kell büntetni.


A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásépületének egyik fala hétfő délután omlott le. Négy 15 és 17 év közötti tanuló a romok közé szorult, egyikük, egy 17 éves farkaslaki fiú életét vesztette. Három lány kórházba került, egyiküket súlyos állapotban ápolják Marosvásárhelyen. A Hargita megyei rendőrség hétfő este tájékoztatott, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával indult nyomozás az ügyben. A nyomozást a Marosvásárhelyi Fellebviteli Bíróság Ügyészsége vette át. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?