Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester egyelőre nem ért rá részvétet nyilvánítani

Az egész országot, sőt a Kárpát-medence közösségét is megrázta a hétfő félutáni székelyudvarhelyi tragédia: részben összeomlott a Tamási Áron Gimnázium bentlakása, a romok négy diákot temettek maguk alá, egy 17 éves fiú meghalt, egy másik leány életéért pedig Marosvásárhelyen küzdenek az orvosok. A megrázó esemény és az ártatlan fiatal tragikus halála megrázó, Novák Katalin magyar és Klaus Iohannis román államfőtől kezdve számtalan közéleti szereplő, közöttük Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és székelyföldi közösségi vezetők tucatjai részvétet nyilvánítottak az elhunyt gyermek családjának és gyógyulást kívántat a sérülteknek. Nem így Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumnál hétfőn 16 órakor, éppen a délutáni kimenő idején következett be a tragédia, ennek köszönhető, hogy alig volt diák a bentlakásban, melynek romjai így is négy diákot maguk alá temettek. A mentők, a hivatásos és az önkéntes tűzoltóalakulatok, a hegyimentők ádáz harcot vívtak az idővel, hogy mihamarabb kimentsék a törmelék alól a gyermekeket. Mind a négy diákot megtalálták, azonban a harmadikként kimentett leány nagyon súlyos sérüléseket szenvedett, a negyedikként – keresőkutyák segítségével – megtalált fiú életét azonban már nem tudták megmenteni.

Akik nem voltak ott a helyszínen, a részletes helyszíni tudósítások révén is részletesen követhették a mentőakciót és egyre többet tudhattak meg a szomorú és egyben felháborító tragédia hátteréről.

Miután mind a négy fiatalt kiemelték a törmelék alól, a mentők leállították a keresést, ekkor már tudni lehetett, hogy halálos áldozatot is követelt a szerencsétlenség. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, Klaus Iohannis román és Novák Katalin magyar államfő is részvétet nyilvánított és gyógyulást kívánt a sérülteknek. Hétfőn a késő esti órákban és kedden reggel is egyre csak sokasodtak a részvétnyilvánítások és a támogató üzenetek a közösségi platformokon.

Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád cikkünk írásáig egyelőre nem ért rá arra, hogy együttérzéséről biztosítsa az elhunyt gyermek családját, vagy részvétet nyilvánítson, vagy mihamarabbi felépülést kívánjon a sérülteknek, akik közül az egyik leány élete még mindig veszélyben van, őt a Marosvásárhelyi Klinikai Sürgősségi Kórházban próbálják megmenteni, ahová hétfőn este intenzív terápiás mentőautóval szállították.

A székely anyaváros polgármestere egyetlen Facebook-bejegyzést tett közzé, amelyben bejelentette, hogy „súlyos baleset történt”, összeomlott a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának egy része. Gálfi Árpád még azt is leírja, hogy „három diáklányt és egy fiút mentettek ki a romok alól”, ám amikor a negyedik sérültet kiemelték, már tudni lehetett, hogy nagyon súlyos az állapota, nem sokkal később a mentők bejelentették, hogy nem sikerült a gyermek újraélesztése.

Az elöljáró ugyanakkor közölte, „menet közben igyekszem még tájékoztatni önöket, de első kötelességem a mentés, ezért nem ígérhetem, hogy folyamatos lesz a tájékoztatás. Egyik kolléganőm gondolatát tolmácsolom, ennél többet most önök sem tehetnek: »A jó Isten segítse őket, tartsa életben, imádkozzunk értük és hogy senki ne sérüljön meg!«”

Némileg kimentette magát elfoglaltságára, a mentésre hivatkozva, ám amikor azt írta, hogy „senki se sérüljön meg”, már régen tudni lehetett, hogy egy könnyebb, egy közepes és egy nagyon súlyos sérült van, sőt a negyedik áldozat életét veszítette.

Nem ígérte meg, hogy folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt a város első embereként, de ezt az ígéretét legalább betartotta. De még arra sem futotta, hogy bő tizenkét órával azután, hogy tudjuk, halálos áldozatot követelt a szerencsétlenség, részvétet nyilvánítson az áldozat családjának vagy üzenjen a város polgárainak, választóinak, hogy megfelelő és átfogó vizsgálatot szorgalmaz az ügyben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?