Ez okozhatta a tragédiát? Jókora árkot ástak a leomlott fal tövéhez a Tamási Áron Gimnázium bentlakásánál

Egy diák életét vesztette, egy másik gyerek állapota válságos, egy harmadik pedig súlyos sérüléseket szenvedett, amikor hétfőn délután összeomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának egy része. A romok alá szorult negyedi diáklány karcolásokkal megúszta az esetet. A tragédia megrázta nemcsak a székely anyavárost, hanem egész Erdélyt is, és az emberek joggal teszik fel a kérdést, hogyan történhetett ez meg?

Bár a szakvélemény még nem készült el, a hétfő délután omlás után többen is azt gyanították, közöttük a helyszínen lévő László Szabolcs, a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség vezetője és Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, hogy a tragédiához köze lehet annak, hogy közvetlenül az épület mellett ásással járó munkálatokat végeztek. Ezzel egybecseng az is, amit a diákok mondtak a Hargita Népe helyszíni tudósítójának, mégpedig hogy mióta megkezdődtek a munkálatok, a falakon repedések jelentek meg, amelyek egyre csak nőttek. Közvetlenül az bentlakás összeomlása előtt a nevelőnőt arról értesítette egy diák, hogy vészjóslón reped a fal, ám mire a felügyelő odaért, már megtörtént a baj.

Arról, hogy pontosan milyen munkálatok zajlottak a bentlakásnak helyet adó műemlék épület alatt-mellett, egy nappal ezelőtt a Székelyhon hírportál számolt be, amelynek Laczkó György, a tanintézet igazgatója nyilatkozott. Közölte, jelentős magyar állami támogatásnak köszönhetően a Tamási Áron Gimnázium főépülete és a régi zárda épülete is teljesen megújult korábban, már csak a bentlakás felújítása volt hátra, de ehhez is anyagi segítséget ígért Soltész Miklós, Magyarország Miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, amikor legutóbb a szomszédos Szent Miklós-templom búcsúünnepségén járt.

Fotók: Szász Csaba

Ugyanakkor Laczkó György elárulta, a bentlakás udvarán már megkezdődtek a legfontosabb munkálatok, ugyanis az épület „víz alá került”, mivel nincs megoldva az esővízelvezetés, a közelben sincsen olyan rendszer, amely képes volna fogadni az ott összegyűlt csapadékvizet. „Gyakorlatilag már ott tartunk, hogy nagyobb esőzéskor az étkező ablakán befolyik a víz” – magyarázta a Székelyhonnak a helyzet súlyosságát az iskolaigazgató.

Közölte azt is, azt a megoldást választották, hogy a szomszédos Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium vezetőségével egyeztetve ennek csatornarendszerére csatlakoztatták volna a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának vízelvezető rendszerét is. További nehézséget okozott az igazgató elmondása szerint, hogy a bentlakás szennyvízelvezető rendszere is az épület alatt volt kialakítva. „Ezen gondok orvoslására is lépéseket tettek a közelmúltban, és noha kissé körülményesre sikeredett (ásni kellett a Márton Áron téren), most már ki tudják vezetni a szennyvizet az épület alól” – írja a Székelyhon.

A hétfő délutáni omlást követően a helyszínen többen is azt hangoztatták, hogy nem lett volna szabad beásni az épület alapjai alá, illetve nem lett volna megengedett annyira közel kiásni az árkot az épület falához és alapzatához.

A rendőrség idő közben közölte, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés miatt büntetőeljárást indított. A bűnügyi szakvizsgálat hivatott majd eldönteni a felelősséget és ez állapítja majd meg az omlás pontos okát is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?