Székelyudvarhely: épp a délutáni kimenő idején történt a tragédia

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium hétfőn délután részben összeomlott bentlakásában összesen mintegy száz diák volt elszállásolva. „A tragédia éppen a délutáni kimenő idején történt, ennek köszönhető, hogy nem voltak többen az épületben”, közölte a Maszol kérdésére Zörgő Ildikó Noémi, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának szóvivője. A romok négy fiatalt temettek maguk alá, egyikük meghalt, egy lány életéért még mindig küzdenek az orvosok, két másik diákot a székelyudvarhelyi kórházban kezelnek.

„Annyit tudunk, hogy volt egy engedélyezett munkálat az udvaron, ami kerítésépítésről, esővízhálózatról, és hidegvízhálózat csatornahálózat építéséről szólt, tehát az engedélyre leadott dokumentációban ez szerepel” – mondta a Maszol kérdésére a székelyudvarhelyi önkormányzat szóvivője, Zörgő Ildikó Noémi.

Bár a szakvélemény még nem készült el, a hétfő délután omlás után többen is azt gyanították, közöttük a helyszínen lévő László Szabolcs, a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség vezetője és Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, hogy a tragédiához köze lehet annak, hogy közvetlenül az épület mellett ásással járó munkálatokat végeztek. Ezzel egybecseng az is, amit a diákok mondtak el, mégpedig hogy mióta megkezdődtek a munkálatok, a falakon repedések jelentek meg, amelyek egyre csak nőttek. Közvetlenül az bentlakás összeomlása előtt a nevelőnőt arról értesítette egy diák, hogy vészjóslón reped a fal, ám mire a felügyelő odaért, már megtörtént a baj.

Fotó: Szász Csaba

„Beomlottak a 63, 65, 67, 68-as emeleti szobák, maguk alá temetve az alattuk levőket. „Az egyik diák szólt szünetben, hogy reped a fal. Mire odamentem, csak egy nagy dördülést hallottam. A 47-es szoba ajtaját nem tudtam kinyitni, a többinél már csak romokat és téglákat láttam” – részletezte a bentlakás egyik nevelője közvetlenül az omlást követően, aki szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy szünetben történt az eset, mikor a legtöbb diák nem a szobákban tartózkodik.

A bentlakásban az emeleten voltak elhelyezve a lányok, az alsó szinten pedig a fiúk. Ezért volt az, hogy előbb a leányokat találták meg a keresés folyamán, s csak később, mélyen a romok alatt leltek rá az elhunyt 17 éves diákra.

A hétfő délutáni omlást követően a helyszínen többen is azt hangoztatták, hogy nem lett volna szabad beásni az épület alapjai alá, illetve nem lett volna megengedett annyira közel kiásni az árkot az épület falához és alapzatához. Azt is sokan szóvá tették, hogy egy ilyen jellegű munkálat idejére miért nem ürítették ki az épületet, főleg akkor, amikor tudható volt, hogy a falak repedezni kezdtek.

A rendőrség idő közben közölte, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés miatt büntetőeljárást indított ügyészségi írányítás alatt.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn este közölte, beszélt Hargita megye prefektusával, aki elmondta, kedden reggel az összes intézmény összeül, hogy megvizsgálják az engedélyeket, „mindent, amit ebben az ügyben látni kell, mert a felelősöknek meg kell fizetniük”.

Mint ismert, egy diák életét vesztette, egy másik gyerek állapota válságos, egy harmadik pedig súlyos sérüléseket szenvedett, amikor hétfőn délután összeomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának egy része. A romok alá szorult negyedi diáklány karcolásokkal megúszta az esetet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?