Így zajlott a mentőakció a székelyudvarhelyi tragédia helyszínén: három óra után találták meg az utolsó áldozatot

A tűzoltókhoz hétfőn délután 16.00 órakor futott be a segélyhívás a 112-es hívószámon, hogy beomlott a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának egyik fala. Egy percen belül indultak, és három perc alatt, 16.04 órakor érkeztek a helyszínre. Amikor szembesültek a vészhelyzet súlyosságával, azonnal erősítést kértek, idézte fel a mentőakció forgatókönyvét Ioniţă Ionuţ székelyudvarhelyi tűzoltóparancsnok a News.ro-nak.

Első lépésben megszakították a közműellátást, kitámasztották az omladozó falakat, miután megtették a biztonsági intézkedéseket, elkezdték a törmelék eltakarítását. Közben felvették a kapcsolatot az iskola vezetőségével, hogy megtudják, hány ember lehet bent, mondta a parancsnok.

Fotó: Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség

Az első áldozatot 16 óra 20 perc körül találták meg, teljesen csendben dolgoztak, így meghallották a törmelékek alatt a hangját. A lány eszméleténél volt, sokkos állapotban, de mielőtt kórházba szállították, elmondta a mentőknek, hogy még vannak a romok alatt diákok, így célzottan folytatták a keresést. Egy félóra után, 16.50 körül húzták ki a második áldozatot, ő félig eszméletlen állapotban volt, elsősegélyben részesítették, és őt is kórházba szállították. A harmadik áldozatot újabb negyven perc után, 17.30-kor találták meg, eszméletlen volt, az újraélesztési manőverekre reagált. Ezután kórházba szállították.

Fotó: Csata Orsolya
A negyedik áldozatot egy keresőkutya segítségével találták meg, a mentők 19 óra körül értek a 17 éves fiúhoz. A parancsnok elmondta, csak sejtéseik voltak, hol lehet, annyit tudtak, hogy a másik három áldozattal ellentétben, ő nem az emeleten, hanem a földszinten tartózkodott. Amikor a 35 méter hosszú fal destabilizálódott, a mennyezet beomlott, rázuhant a földszintre, maga alá temetve az ott tartózkodó Dávidot.

Amire a mentők megtalálták, a szíve és a légzése is leállt. A tragédia helyszínén mindenki segített megtalálni az áldozatokat, idézte fel Ioniţă Ionuţ.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?