Daniel Grădinarut választották a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács elnökének

Daniel Grădinarut választották csütörtökön a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnökének, a testület alelnöke Daniel Horodniceanun ügyész lett.

Az alakuló ülésen a CSM frissen megválasztott tagjai átvették a mandátumukat.

A testületnek 19 tagja van: kilenc bíró és öt ügyész, akiket a bíróságok és ügyészségek közgyűlései választottak meg, a civil társadalom szenátus által kijelölt három képviselője, illetve hivatalból az igazságügyi miniszter, a legfelsőbb bíróság elnöke és a legfőbb ügyész. A választott tagok mandátuma hat évre szól, és nem választhatók újra.

Illusztráció: Pexels

A CSM-t az alkotmány és a vonatkozó törvény szerint egy elnök vezeti, akinek a munkáját egy alelnök segíti. Ha a testület élére egy bírót választottak, helyettesének kötelező módon egy ügyésznek kell lennie, és fordítva. Az elnök és az alelnök megbízatása egy évre szól, egyikük sem választható újra. A két tisztségre csak a CSM választott tagjai pályázhatnak.

A társadalom „átláthatóságot, feddhetetlenséget és szakmaiságot” vár el az igazságszolgáltatás szereplőitől – jelentette ki Klaus Iohannis csütörtökön, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) alakuló ülésén.

Beszédében az államfő kifejtette, hogy a parlamentben tavaly elfogadott igazságügyi törvénycsomag most világos keretet biztosít az igazságszolgáltatás optimális paraméterek közötti működéséhez

„Mint minden törvényen, ezeken a törvényeken is lehet javítani. Lépést kell tartaniuk a társadalmi valósággal, és meg kell felelniük a társadalom igényeinek. Bízom abban, hogy a többi állami intézménnyel folytatott folyamatos párbeszéd és lojális együttműködés révén Önök aktívan részt vesznek majd az igazságszolgáltatási rendszer korszerűsítésében” – jelentette ki Iohannis, aki arra bátorította a bírákat és ügyészeket, hogy lépjenek fel az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető „politikai beavatkozási kísérletek” ellen.

Fotó: Agerpres

Az államfő szerint a bírák és ügyészek munkájának sikere azon is múlik, hogy képesek-e elfogadni a társadalomból vagy a jogi szakemberektől érkező jelzéseket. Elismerte ugyanakkor, hogy a hazai igazságszolgáltatás humánerőforrás-hiánnyal küzd, amit szerinte a kezdő bírák és ügyészek pályafutásának "gyors és kiegyensúlyozott irányításával" lehet áthidalni. „A társadalom átláthatóságot, feddhetetlenséget és szakmaiságot vár el az igazságszolgáltatás szereplőitől” – tette hozzá Iohannis.

Hangsúlyozta, hogy az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV) megszüntetése mindazok folyamatos és kitartó erőfeszítéseinek az eredménye, akik az évek során valódi reformokat hajtottak végre, és folyamatosan elősegítették a korrupció elleni fellépést, a polgárok alapvető jogainak és szabadságjogainak védelmét.

Beszéde végén Iohannis a CSM tagjainak azt ígérte: államfőként továbbra is határozottan támogatni fogja az igazságszolgáltatás függetlenségét, az igazságszolgáltatási rendszer korszerűsítését, a polgárok jogainak és szabadságjogainak védelmét, valamint a korrupció elleni küzdelem folytatását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?