Klaus Iohannis sürgette az igazságügy reformját a CSM ülésén

Fotó: presidency.roAz igazságügy reformját sürgette az államfő a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) keddi ülésén mondott beszédében.

Klaus Iohannis elmondta, a polgároknak az az elvárása, hogy az országnak korszerű, független és működőképes igazságszolgáltatása legyen, ezért haladéktalanul reformokat kell bevezetni ezen a területen. Hangsúlyozta, hogy mielőbb véglegesíteni kell az igazságügyi törvények módosítását, és fel kell számolni az olyan típusú „anomáliákat”, mint amilyeneket az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség tevékenysége okoz.

Az államfő arra kérte a CSM tagjait, hogy a szakmai tapasztalatukat állítsák az igazságügyi reformok szolgálatába. Kifejtette: azt szeretné, hogy a pártok ne politizálják el a témáról folytatott vitát, amit szerinte tárgyilagosan, szakmai szempontokat figyelembe véve kellene lefolytatni. Emlékeztetett arra, hogy a korszerű romániai igazságszolgáltatás alapjait a harminc évvel ezelőtt elfogadott alkotmány fektette le. Szavai szerint meg kell találni a választ arra a kérdésre: mit lehet tenni annak érdekében, hogy a hazai igazságszolgáltatás harminc év múlva is a polgárok szolgálatában állva a jogállamiságot oltalmazza?

Klaus Iohannis kitért arra is, hogy a pandémia idején fontos szerep hárul az igazságszolgáltatásra: őrködnie kell afölött, hogy az emberi jogokat és szabadságokat korlátozó járványügyi intézkedések indokoltak legyenek és valóban a közegészség védelmét szolgálják. Hozzátette, a sok negatívum mellett a világjárványnak voltak jótékony hatásai is. Ezek egyike a digitalizációs folyamat felgyorsulása volt, ami az igazságszolgáltatásban dolgozók munkáját is segíti - jelentette ki az államfő. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?