Alkotmányellenes a különnyugdíjakról szóló törvény

Az alkotmánybíróság szerdán úgy döntött, hogy visszaküldi a parlamentnek a különnyugdíjak rendszerét módosító törvényt, miután egyes cikkelyeket alkotmányellenesnek talált.

A jogszabály egyes cikkelyei ellentétesek az alaptörvénnyel Fotó: Agerpres

„A döntés eredményeként a törvény visszakerül a parlament elé, hogy összhangba hozzák az alkotmánybíróság határozatával" - idézte az Agerpres Marian Enachét, a testület elnökét. A Legfelsőbb Bíróság június végén döntött úgy, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a szóban forgó módosításokat. A képviselőház júniusban döntő házként elfogadta a különnyugdíjakról szóló törvénytervezetet. A jogszabályjavaslatot 209 képviselő támogatta, 27-en ellene szavaztak, 17-en tartózkodtak.

Marcel Ciolacu miniszterelnök július elején azt mondta az Antena 3-nak adott interjúban, hogy amennyiben a különnyugdíjakra vonatkozó törvényt alkotmányellenesnek ítélik, augusztusban rendkívüli parlamenti ülésszakot kell összehívni, hogy a törvényt összhangba hozzák az alkotmánybíróság döntésével. A kormányfő akkor közölte: a különnyugdíjak reformját meg kell valósítani ahhoz, hogy Románia benyújthassa a harmadik kifizetési kérelmet az országos helyreállítási terv keretében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?